ΞΥΔΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ

Γεννήθηκε στο Κάιρο το 1952. Εκεί έζησε τα παιδικά του χρόνια, στην παρακμή μιας μεγάλης ελληνικής παροικίας. Η καταγωγή του, είναι από τα νησιά της Σάμου και της Κάσου. Στην Ελλάδα ήρθε το 1963 στο μεγαλύτερο κύμα επιστροφής των Ελλήνων της Αιγύπτου.

Η μουσική που γράφει, έντονα ανaφέρεται σ’ αυτούς τους τόπους καταγωγής του. Σταθερός και επίμονος στις συνεργασίες του με στιχουργούς, ερμηνευτές, μουσικούς. Δίνεται ιδιαίτερο βάρος στα λόγια των τραγουδιών. Συνεργάζεται σχεδόν αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια με τον Θοδωρή Γκόνη και τον Μιχάλη Γκανά, που οι στίχοι τους προέρχονται από μία μεγάλη ποιητική παράδοση.

Το συγκρότημα με το οποίο ηχογραφεί και εμφανίζεται ζωντανά, αποτελούν εξαίρετοι σολίστ ανατολικών οργάνων και δυτικών που συνηχούν στην ατμόσφαιρα αυτής της μουσικής και την καθορίζουν.

Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1978 με την «ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΦΤΙΑΣ» έναν δίσκο που τάραξε τα νερά της δισκογραφίας. Τους στίχους στην «Εκδίκηση της γυφτιάς» έγραψε ο Μανώλης Ρασούλης και τραγούδησε ο Νίκος Παπάζογλου, ο Δημήτρης Κοντογιάννης και η Σοφία Διαμαντή. Η ίδια συνεργασία επαναλαμβάνεται στον επόμενο δίσκο με τίτλο «ΤΑ ΔΗΘΕΝ».

Το 1985 κυκλοφορεί η «ΜΑΝΙΑ» με τη μουσική που έγραψε ο Νίκος Ξυδάκης για την ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου και δύο τραγούδια ερμηνεύουν η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο ίδιος ο συνθέτης. Το 1987 έρχεται το «ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΔΟΞΑ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ» σε στίχους Μανώλη Ρασούλη.Το Μάρτιο του 1989 κυκλοφορεί το «ΚΑΪΡΟ - ΝΑΥΠΛΙΟ - ΧΑΡΤΟΥΜ». Οι στίχοι είναι του Θοδωρή Γκόνη και ερμηνευτής όλων των τραγουδιών είναι ο ίδιος ο συνθέτης.

Το 1990 ο Νίκος Ξυδάκης μελοποιεί ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού που κυκλοφορούν σε ένα δίσκο τίτλο «ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΔΕ ΡΩΣΣΗ». Το 1991 κυκλοφορεί η «ΤΕΝΕΔΟΣ». Οι στίχοι όλων των τραγουδιών υπογράφονται από τον Θοδωρή Γκόνη. Μαζί με τον συνθέτη τραγουδά η Δώρα Μασκλαβάνου και η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Τον Ιανουάριο του 1993 εμφανίζεται στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργανώνει το Μουσικό Αναλόγιο των Φίλων της Μουσικής για το Ελληνικό Τραγούδι. Το Μάρτιο του 1993, κυκλοφoρεί σε δίσκο η μουσική και τα τραγούδια - σε στίχους Θοδωρή Γκόνη - του θεατρικού έργου «ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΑ», που ανέβασε το 1991 το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας.

Τον Δεκέμβριο του 1994 κυκλοφορεί το «ΜΕΛΙ ΤΩΝ ΓΚΡΕΜΩΝ». Στο δίσκο αυτό συμμετέχουν εκτός από τον ίδιο, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Μελίνα Κανά και η Δώρα Μασκλαβάνου.

Τον Ιανουάριο του 1996 κυκλοφορεί το «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ».
Τον Νοέμβριο του 1996 κυκλοφορεί η «ΒΟΥΗ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ».
Τον Οκτώβριο του 1997 κυκλοφορεί το «ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΤΑΙΝΑΡΟΝ»
Τον Μάρτιο του 1999 κυκλοφορεί «ΤΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ»

Τον Οκτώβριο του 1999 κυκλοφορεί το άλμπουμ που σηματοδοτεί τη συνεργασία του Νίκου Ξυδάκη με τον Σωκράτη Μάλαμα και τίτλο «Νίκος Ξυδάκης – Σωκράτης Μάλαμας». Ο Σωκράτης Μάλαμας ερμηνεύει τραγούδια που ο Νίκος Ξυδάκης έγραψε σε στίχους Μιχάλη Γκανά και Θοδωρή Γκόνη.

Τον Ιούλιο του 2000 εμφανίζεται πάλι με την Ελευθερία Αρβανιτάκη στο Ηρώδειο παρουσιάζοντας την μουσική παράσταση «Συνέβη στην Αθήνα» ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου η παράσταση «Στην αρχή των τραγουδιών» παρουσιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Τον Δεκέμβριο του 2000 κυκλοφορεί η κασετίνα «ΘΕΑΤΡΙΚΑ» που περιλαμβάνει έξι CD με έργα του Νίκου Ξυδάκη για το θέατρο.

Ο Νίκος Ξυδάκης δίνει ζωντανές μουσικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα και έχει πραγματοποιήσει συναυλίες σε χώρες του εξωτερικού όπως η Γερμανία, η Αίγυπτος, η Αυστραλία και η Βουλγαρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου