ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ

Ο Παντελής θαλασσινός γεννήθηκε στον Πειραιά στις 11 Ιουνίου του 1958 από γονείς νησιώτες. Σε ηλικία δυο χρονών εγκαταστάθηκε στη Χίο όπου πήγε και σχολείο και σε ηλικία επτά ετών πρωτοάρχισε να παίζει μαζί με τον αδερφό του τον Γιάννη κιθάρα, από πρακτικά μαθήματα που έπαιρναν από τους μουσικούς του Ναυτικού Ομίλου Χίου, που δούλευε ο πατέρας του.

Τον Φλεβάρη του 1967 όλη η οικογένεια ξαναγυρίζει στον Πειραιά και μένουν στο Κερατσίνι στο πατρικό σπίτι της μάνας του. Μαζί με τον Γιάννη αρχίζουν να συμμετέχουν σε γκρουπάκια παίζοντας ροκ μουσική του 70.Tελειώνοντας το Γυμνάσιο το 1976, ο Παντελής μπαρκάρει με ένα φορτηγό πλοιο και κάνει ένα γύρο του κόσμου. Στην Ιαπωνία αγοράζει μια κλασσική κιθάρα και αρχίζει να παίζει για πρώτη φορά ελληνικό ρεπερτόριο. Ξεμπαρκάροντας το 77, αρχίζει να δουλεύει ερασιτεχνικά
σε διάφορες μπουάτ δουλεύοντας παράλληλα και το πρωί σε ένα ναυτιλιακό Πρακτορείο.

Παρουσιάζεται στο στρατό τον Φλεβάρη του 80 από όπου και απολύθηκε
τον Δεκέμβρη του 81.

Ξαναγυρίζει στη δουλειά του ως ναυτιλιακός υπάλληλος και αρχίζει να δουλεύει και το βράδυ σε ταβέρνες και μπουάτ του Πειραιά για έξι χρόνια.

To 1984 παντρεύεται την Ελένη και το 1985 αποκτούν τη Φαίδρα.

To 1996 με τον Γιάννη Νικολάου δημιουργούν τους Λαθρεπιβάτες και μπαίνουν στη δισκογραφία με το "Απόψε λέω να μην κοιμηθούμε" στην εταιρία ΜΙΝΟΣ και με παρθενική εμφάνιση στο Ζυγό της Πλάκας με τη Χάρις Αλεξίου και τον Χάρρυ Κλυνν. Ακολουθεί ένα ΜΑΧΙ SINGLE με τίτλο "Στη Βραζιλία" και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια υπογράφουν συμβόλαιο στην ΜΒΙ και κάνουν άλλους δύο δίσκους το Ταξίδι στ' όνειρο και Λαθρεπιβάτες "Έτσι απλά".

Στη συνέχεια το γκρουπ διαλύεται και ο καθένας τραβάει το δρόμο του. 0 Παντελής παραμένει στην ΜΒΙ και αφού απέχει απ' τη δισκογραφία για τρία χρόνια, αφήνει την Αθήνα και γυρίζει στη Χίο όπου δημιουργεί ένα χώρο μουσικής έκφρασης τη Μυροβόλο με σήμα τη Φαίδρα.. Εκεί ετοιμάζει και την πρώτη του δισκογραφική δουλεια.

Στη Χίο έχει την τύχη να γνωρίσει και να συνεργαστεί στον πρώτο δίσκο του με τον ξεχωριστό βιολιστή Νίκο Οικονομίδη. Συνεργάζεται με τον Γιώργο Μισετζή και τους Γιώργο Παρισίδη και Νίκο Σγούτα στη Μυροβόλο και το πρώτο καλοκαίρι φτιάχνουν μια δεύτερη Μυροβόλο στην Πάρο η οποία υφίσταται μέχρι και σήμερα.

Με πολυ καλό υλικό έρχεται στην Αθήνα και ηχογραφεί με την συνεργασία του Γιώργου Ανδρέου τον πρώτο του προσωπικό δίσκο που λέγεται "Νύχτας κύματα" και αμέσως γνωρίζει μεγάλη επιτυχία.

Το 94 εγκαταλείπει τη Χίο για να υποστηρίξει το δίσκο του στην Αθήνα δουλεύοντας
με τον Κώστα Μάντζιο, τον Κώστα Παυλίδη και την Αρετή Μπέλου. Tα Χριστούγεννα του 1994 συνεργάζεται ξανά με τη Χαρούλα Αλεξίου στην πρώτη Νεφέλη στο θησείο.
Τότε κυκλοφορεί και τον δεύτερο δίσκο του με τίτλο "Αστρανάμματα".
Στον δίσκο αυτό κάνει την πρώτη του απόπειρα να ενορχηστρώσει μόνος του τη δουλειά του.Η προσχώρηση δύο τριών ακόμα ταλαντούχων μουσικών στην παρέα είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει ένας δίσκος αρχείου που πουλάει μέχρι και σήμερα.

Η σεζόν 95-96 ήταν σταθμός για τον Παντελή, που μαζί με την Αναστασία Μουτσάτσου τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Αθηνά Μόραλη, σε συνεργασία με τον Φώντα Βουγά φτιάχνουν τα 13 Φεγγάρια, με επιτυχία που συνεχίστηκε και την επομένη χρονιά με την προσέλευση του Κώστα Μακεδόνα στη θέση του Γεράσιμου Ανδρεατου.

Ακολούθησαν δύο πολύ επιτυχημένες σεζόν 97-98 και 98-99 στην Πανσέληνο στην Πλάκα μαζί με τον Γεράσιμο Ανδρεάτο, Σοφία Παπάζογλου, Νίκη Ξυλούρη, Γεωργία Γρηγοριάδου και Δέσποινα Ολυμπίου.

Τα Χριστούγεννα του 98 κυκλοφόρησε ο τρίτος κατά σειρά δίσκος του το "Ένα Κρυμμένο Αχ". Στον δίσκο αυτό συνεργάστηκε και με τον αξέχαστο στιχουργό Άκο Δασκαλόπουλο.

To καλοκαίρι του 1999, βγήκε συναυλίες σε όλη την Ελλάδα έχοντας μαζί του την Δέσποινα Ολυμπίου, και η επιτυχία αυτών των συναυλιών αποτυπώθηκε σε ένα διπλό δίσκο πού ήταν και ο τέταρτος προσωπικός του Παντελή θαλασσινού.

Έχει πολλές συμμετοχές σε συναυλίες και δίσκους, και έχει συνεργαστεί με τους Γιάννη Μαρκόπουλο, Γιάννη Σπανό, Γιώργο Χατζηνάσιο, Γιώργο Σταυριανό, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Μάριο Τόκα, Χρήστο Τσιαμούλη, κ.α. Έχει τραγουδήσει στο Ηρώδειο, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Μαρκόπουλου, στο Αρχ. θέατρο Φιλίππων με τις Χάρις ΑΛεξίου - Δήμητρα Γαλάνη, στο θέατρο Λυκαβηττού, στο Σ.Ε.Φ., και σε πολλά γήπεδα, στάδια και συναυλιακούς χώρους στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου