Ρία Κούρτη

(Δημητριάδη-Κουρμάζου Ελευθερία). Γνωστή σύγχρονη λαϊκή τραγουδίστρια, ειδικευμένη στη δεύτερη φωνή («σιγόντο»).

Γεννήθηκε (5.8.1932) και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι κουνιάδα του πιανίστα λαϊκών ορχ. Γ. Μέρτικα, που τη βοήθησε στα πρώτα της βήματα. Βοηθήθηκε επίσης και από τον Γ. Μανισαλή. Υπήρξε «παρτεναίρ» του Π. Γαβαλά από το 1961 και για 26 συνεχή χρόνια (στου «Περιβόλα», στο «Ροσινιόλ», στου «Τζίμη του χοντρού»-«Πανόραμα», στη "Βεντέτα" του Στ. Αλεξίου, κ.ο.κ.).

Παράλληλα, συνεργάστηκε και με άλλους μεγάλους τραγουδιστές του Χώρου (με Π. Αναγνωστάκη, με Καζαντζίδη-Μαρινέλλα στην «Τριάνα»-1962-, με Μπιθικώτση στα τραγούδια του Ξαρχάκου «Άπονη ζωή» και «Φτωχολογιά», με Γ. Ζαμπέτα, Μ. Αγγελόπουλο, Στρ. Διονυσίου, Β. Περπινιάδη, Σπ. Ζαγοραίο, Τ. Μαρούδα, Τ. Βοσκόπουλο, κ.ο.κ.).

Το ψευδώνυμό της (Ρία Κούρτις!) το «εμπνεύστηκε» το 1959 ο αξέχαστος λαϊκός στιχουργός Χαρ. Βασιλειάδης (Τσάντας). Προηγουμένως, είχε εμφανιστεί στη δισκογραφία σε ηλικία 16 ετών χρησιμοποιώντας το αληθινό της όνομα και «σιγοντάροντας» τον Μπιθικώτση στο τραγούδι «Το στενό δρομάκι».

Τα τραγούδια που έχει ερμηνεύσει ξεπερνούν τα 1.400 (!), οι δε πολυάριθμοι LP δίσκοι στους οποίους συμμετέχει «εκτείνονται» από τη μουσική για την κινηματογραφική ταινία «Τα Κόκκινα Φανάρια» (1963) ώς την «Αναδρομή στο λαϊκό» (1995). Σήμερα (1998) τραγουδάει (συνοδευόμενη από τον Νίκο Κυτίδη) στο «Δειλινό» της Καλλιθέα.