ΚΑΤΙΝΑΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ


Ο Αντώνης Κατινάρης γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης το 1931, πρωτότοκος γιός σε μια οικογέννεια προσφύγων από την Μικρά Ασία και από πολύ νεαρή ηλικία (σχεδόν έφηβος) έδειξε το ενδιαφέρον και το ταλέντο του στην μουσική.

Επηρεασμένος από τις μικρασιάτικες ρίζες του, έδειξε την αγάπη του στη λαϊκή μουσική από πολύ νεαρή ηλικία. Αυτοδίδακτος στο μπουζούκι, ξεκίνησε να παίζει στην ηλικία των 13 χρόνων, στην πόλη που γεννήθηκε, τα Χανιά, όπου πολύ σύντομα καθιερώθηκε ως βιρτουόζος.

Στην δεκαετία του '60 ανέβηκε στην Αθήνα όπου έκανε το μεγάλο του άλμα στην Ελληνική λαϊκή μουσική σκηνή ως συνθέτης.

Ο Αντώνης Κατινάρης υπήρξε χαρισματικός λαϊκός συνθέτης, σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού με τελείως προσωπικό χαρακτήρα παιξίματος και άνθρωπος με ισχυρό και ατίθασο πνεύμα.

Τα τραγούδια του ερμήνευσαν καλλιτέχνες πρώτης γραμμής όπως οι Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Γιώτα Λύδια, Στράτος Διονυσίου, Πόλυ Πάνου, Καίτη Γκρέυ, Μανώλης Αγγελόπουλος, Πάνος Γαβαλάς, Ρίτα Σακελλαρίου, Μανώλης Μητσιάς, Χαρούλα Λαμπράκη, Σταμάτης Κόκοτας, Μιχάλης Μενιδιάτης, Βαγγέλης Περπινιάδης, Γιώργος Μαργαρίτης κ.α.

Αμέτρητες είναι και οι συμμετοχές του ως εκτελεστή σε κομμάτια επιφανών συνθετών όπως οι Βασίλης Τσιτσάνης, Απόστολος Καλδάρας, Πάνος Γαβαλάς κ.α.

Το τραγούδι του «Τι να σου κάνει μια καρδιά», σε στίχους Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου (με την οποία συνδεόταν με βαθιά φιλία) σηματοδότησε το ξεκίνημα μιας διαδρομής με πολλές επιτυχίες. Έφυγε απ' τη ζωή στις 28/10/99.

Η κορη του η Μαρια ειναι στις επαλξεις του ρεμπετικου και λαϊκου, εχει βγαλει κι ενα δισκο με παλια ρεμπετικα και τη συμμετοχη του Γ.Ξηνταρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου