ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗ ΞΑΝΘΙΠΠΗ


Γεννήθηκε στα Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής. Από ηλικία δεκαέξι ετών ξεκινάει στο παραδοσιακό τραγούδι, συλλέγοντας τραγούδια της Μακεδονίας και στην συνέχεια της υπόλοιπης Ελλάδας.

Με ένα σημαντικό αρχείο, κάνει τις πρώτες της εκπομπές στον 'Ραδιοφωνικό Σταθμό Μακεδονίας'. Για πολλά χρόνια τραγουδάει το γνήσιο Δημοτικό τραγούδι με έναν μοναδικό τρόπο, και επί πλέον το ερμηνεύει με τα πλούσια φωνητικά της προσόντα. Η πορεία της κορυφώνεται στην δεκαετία του εξήντα και γίνεται ευρύτερα γνωστή, δισκογραφώντας τραγούδια της Μακεδονίας.

Έχει βραβευτεί πολλές φορές σε Παγκόσμια Φεστιβάλ και έχει αποσπάσει Χρυσά Βραβεία Βαλκανιάδος (Σόφια), Ευρώπης (Ντιζόν Γαλλία). Έχει τραγουδήσει για την ομογένεια στην Αμερική, Αυστραλία, Καναδά. Την δεκαετία του εβδομήντα μπαίνει στο έντεχνο τραγούδι τραγουδώντας Χατζηδάκη, Καλδάρα, Πλέσσα, Μαρκόπουλο. Στη δεκαετία του ενενήντα, συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και κάνει ένα σπουδαίο άλμπουμ με Μακεδονίτικα τραγούδια, που αυτό γίνεται αφορμή να βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών με τρίπτυχο βραβείο φωνής, ήθους, πατριωτισμού.

Χρόνια υπάρχει κάνοντας συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η πολύχρονη θητεία της στο τραγούδι έντεχνο και παραδοσιακό, την κατατάσσει σαν μία από τις πιο σπουδαίες φωνές της χώρας, που αθόρυβα και ταπεινά υπηρετεί την Τέχνη. Γράφει διηγήματα με μια ερασιτεχνική αθωότητα που θα την ζήλευαν επαγγελματίες. 'Η άνοιξη της σιωπής', 'Ο δρόμος των λύκων', 'Έρωτας δυνάστης', κ.ά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου