ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

Ο Αντώνης Κυρίτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο χωριό Κοσκινάς του νομού Καρδίτσας. Από πολύ μικρός αγάπησε το δημοτικό τραγούδι, παίρνοντας ερεθίσματα από τον πατέρα του ο οποίος ήταν ψάλτης και δάσκαλος του χωριού.

Όταν ήρθε στην Αθήνα, σπούδασε Βυζαντινή μουσική και Ορθοφωνία. Τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα ξεκίνησαν στο κέντρο "Το Σούλι" έχοντας δίπλα του τον δεξιοτέχνη του κλαρίνου Γ.Μπραχόπουλο.

Ακολούθησαν κι άλλες συνεργασίες αργότερα με τον Β.Δήμου, Ν.Ράρα, Α.Ζαγόρα, Ν.Ζούμπα, Στ.Καψάλη, Θ.Χαλιλόπουλο, Γρ.Καψάλη στα κέντρα "Τζαβέλαινα", "Σκάρος", "Ελληνικό χωριό", "Ήπειρος αγάπη μου", "Αηδόνια", "Αθήνα 82" και τέλος με τον επί 30 χρόνια μόνιμο συνεργάτη του και κορυφαίο κλαρινίστα Πέτρο Λούκα Χαλκιά. Δεν είναι τυχαίο που θεωρούνται ως το καλύτερο δίδυμο της δημοτικής μας παράδοσης.

Την πρώτη του δισκογραφική δουλειά υπογράφει ο συνθέτης και στιχουργός Απ.Τσαμπούρης. Ακολούθησαν συνεργασίες με κορυφαίους συνθέτες όπως ο Κ.Βίρβος και ο Γ.Μαρκόπουλος.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες με Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες όπως ο Ρος Ντέιλι και ένα Ινδικό συγκρότημα μαζί με το οποίο κατάφεραν να παντρέψουν την Ηπειρώτικη μουσική με την Ινδική.

Έχει κυκλοφορήσει πολλούς δίσκους - CD και του έχουν απονεμηθεί 2 χρυσοί δίσκοι "Μωραϊτικα 1" και τα "Ηπειρώτικα 1". Είναι η πρώτη φορά που απονέμεται σε δημοτικό τραγουδιστή χρυσός δίσκος.

Ο Αντώνης Κυρίτσης θεωρείται ένας από τους πιο καταξιωμένους καλλιτέχνες στο χώρο της δημοτικής μουσικής παράδοσης και δικαίως έχει κατακτήσει την αγάπη του κόσμου τόσο στην Ελλάδα και στις χώρες του εξωτερικού όπως Αμερική, Αυστραλία, Καναδάς, Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία, Γαλλία, Σουηδία και Βέλγιο όπου κυριαρχεί το Ελληνικό στοιχείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου