Ηθοποιοί.1

ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗΣ ΚΩΣΤΑΣ


Ο Κώστας Καραγιώργης (Άνδρος, 1938- 1989) ήταν ηθοποιός. Έπαιξε στην τηλεοπτική σειρά της δεκαετίας του ' 80 «Το κανάλι των παρανόμων». Πέθανε στις 13 Μαΐου 1989 στο Τορόντο, από ανακοπή της καρδιάς .







ΚΥΡΙΑΚΑΚΗ ΗΡΩ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πόρο. Σπούδασε - στη Σχολή Καρόλου Κούν-σκηνοθεσία και ηθοποιϊα.

Την κέρδισε η δεύτερη. Επαιξε κοντά στον Κουν, στο θέατρο, (Θείος Βάνιας), στο «Τελευταίο φθινόπωρο» του Αλέξη Δαμιανού, στο θέατρο και στην ταινία «Κόκκινα φανάρια» - την βλέπουμε συχνά.

Επαιξε ακόμη σε ποιοτικές ταινίες του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, όπως στα «Παιδιά της Χελιδόνας» (1987) με τους Αλέκο Αλεξανδράκη, Μαίρη Χρονοπούλου, Βασίλη Διαμαντόπουλο, Ηλία Λογοθέτη, Πέρη Μιχαηλίδη, Στέφανο Ληναίο, Σοφία Αλιμπέρτη, Στέλιο Λιωνάκη, Θάνο Γραμμένο, Δημήτρη Πουλικάκο, Βλαδίμηρο Κυριακίδη, Φαίδρα Νούτσου. Κι ακόμη στο «Ελντοράντο» 1988 και «Νυχτερινό» 1982. Παντρεύτηκε τον Σταύρο Τορνέ.


ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΣ

Γεννήθηκε στον Βόλο το 1916 (άλλη πηγή αναφέρει το 1919).

Γνωστός ηθοποιός του θεάτρου πρόζας, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης ("Άγνωστος Πόλεμος"), ο οποίος προηγουμένως θήτευσε με μεγάλη επιτυχία: ως «κονφερανσιέ» σε θιάσους «βαριετέ» και ως «κομπέρ» σε επιθεωρησιακούς θιάσους, έγραψε επίσης αρκετά τραγούδια καθώς και επιθεωρήσεις, όπως: «Ασπρογάλαζα μοτίβα», «Τέσσερις στο γύρο», «Βόλτα στο λιμάνι», κ.λπ. Ήταν αδελφός του επίσης ηθοποιού, Ν. Παπαχρήστου.

Πέθανε στην Αθήνα το 1995.


ΜΑΛΟΥΧΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Ο Γιαννης Μαλουχος γεννηθηκε στη Δημητσανα το 1934. Σπουδασε στη Σχολη Κ. Μιχαηλιδη. Υπηρξε ηθοποιος της σκηνης και παραλληλα της οθονης. Συνεργάστηκε πολλα χρονια με το Κ.Θ.Β.Ε.

Είναι αδελφός του Βασίλη Μαλούχου. Το 1979 είχε ένα πολύ σοβαρό τροχαίο ατύχημα που λίγο έλειψε να του στοιχίσει τη ζωή. Για αρκετά χρόνια παρουσίαζε την εκπομπή "Εκ βαθέων" στο TV100.



ΚΟΥΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γεννήθηκε το 1926 στην Μεσσηνία και απεβίωσε το 1996. Σπούδασε στη Σχολή Θεάτρου Κωστή Μιχαηλίδη. Πρωτοεμφανίζεται το 1954 με το "Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο" Μάνου Κατράκη και ακολουθούν συνεργασίες του με πολλούς θιάσους.

Το 1949 κάνει το ντεμπούτο του και στον κινηματογράφο με την ταινία" Διαγωγή Μηδέν". Δεν σταματά εκεί διοχετεύοντας το ταλέντο του και στην τηλεόραση. Υπήρξε θεατρικός συγγραφέας και έκανε παραγωγή ταινιών μικρού μήκους. Διετέλεσε μέλος του Σ.Ε.Η.


ΛΙΑΡΟΣ ΠΑΥΛΟΣ


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1943 και σπούδασε στη Σχολή Κ. Μιχαηλίδη. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1963 στην ταινία "Κάθαρμα" του Κ. Ανδρίτσου. Ηθοποιός της σκηνής ανέπτυξε μεγάλη δραστηριότητα στον κινηματογράφο όπου εργαζόταν σαν πρωταγωνιστής αλλά και σεναριογράφος.






ΑΛΒΑ ΠΟΠΗ


Γεννήθηκε στην Ζαγορά της Ηπείρου 10 1915. Προσωπικότητα του ελαφρού μουσικού θεάτρου (μέλος ΣΕΗ: 1938). Είχε σπουδάσει σε Σχολή μπαλέτου και «βγήκε στη σκηνή» νεαρότατη. Διέπρεψε στην επιθεώρηση «Σιλουέτα» (Θέατρο «Σαμαρτζή», 1939) και από τότε ανέλαβε πολλούς ρόλους «νουμερίστας» σε επιθεωρήσεις και κωμωδίες, συνεργαζόμενη με κατοχικούς και μεταπολεμικούς θιάσους. Είχε μαζί με τον Νίκο Σταυρίδη δικό της θίασο. Πέθανε στην Αθήνα το 1996.




ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Γεννήθηκε το 1939 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του"Εθνικού Θεάτρου". Αποφοίτησε επίσης από την "Ανώτερη Σχολή Θεάτρου και Κινηματογράφου".

Πρωτοεμφανίζεται το 1965 με τη "Νέα Σκηνή" του Κωστή Λειβαδέα. Ακολουθούν συνεργασίες με τον θίασο Μάρως Κοντού - Γ. Κωνσταντίνου - Ν. Ρίζου, τον θίασο Ζωής Λάσκαρη κ.ά.

Ξεκινάει την καριέρα του και στον κινηματογράφο συμμετέχοντας στην ταινία "Κάτι κουρασμένα παλικάρια". Έντονη υπήρξε η δραστηριότητα του και στην τηλεόραση. Υπήρξε εκφωνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και παρουσίαζε για ένα μεγάλο διάστημα τις μόνιμες εκπομπές "Ταξιδεύοντας εδώ και εκεί". Διετέλεσε μέλος του Σ.Ε.Η.

ΒΑΝΔΩΡΟΣ ΝΙΚΟΣ


Γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα και σπούδασε στο Ελληνικό Ωδείο. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του το 1958 στον θίασο Χατζίσκου. Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονόματα του θεάτρου και υπήρξε Πρόεδρος του Σωματείου Καλλιτεχνών Επτανήσου. Έχει πρωταγωνιστήσει σε πολλά θεατρικά έργα, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση ενώ έχει τιμηθεί και με μετάλλιο από το ΣΕΗ. Ασχολήθηκε ακόμη με την συγγραφή θεατρικών έργων.




ΚΑΤΡΑΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας το 1943 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή Αθηνών. Ηθοποιός της σκηνής αναπτύσσει μεγάλη δραστηριότητα στον κινηματογράφο και συνεργάζεται για μια πενταετία με την εταιρεία Art Films Τζέιμς Πάρις. Γίνεται σύντομα πρωταγωνιστής της οθόνης, ο τελευταίος ίσως του ελληνικού κινηματογράφου






ΠΑΣΠΑΤΗ ΑΝΝΥ


Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Γ. Θεοδοσιάδη από όπου αποφοίτησε το 1966. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1963 στην ταινία "Αγάπησα και πόνεσα". Ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στο θέατρο όπου συνεργάστηκε τόσο με το Εθνικό Θέατρο όσο και με ελεύθερους θιάσους. Αξιόλογη είναι και η πορεία της στην τηλεόραση. Από το 1965 έως το 1994 έλαβε μέρος σε 78 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου.




ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ


Γεννήθηκε το 1932 στον Πειραιά. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή "Θεάτρου Τέχνης" Καρόλου Κουν. Πρωτοεμφανίστηκε το 1957 με το "Θέατρο τέχνης" στο έργο του Αριστοφάνη, "Πλούτος". Συμμετείχε σε γνωστές κινηματογραφικές παραγωγές: "Κάτι να καίει", "Ο κόσμος τρελάθηκε" κ.ά. Διετέλεσε μέλος του Σ.Ε.Η. και συγκρότησε δικούς του θιάσους.





ΖΗΚΑΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ


Γεννήθηκε στη Σιταριά Ιωαννίνων το 1938 . Μεγάλωσε στα Ιωάννινα και από τις πρώτες τάξεις του γυμνάσιου ακολουθόντας άλλους συμπατριώτες του ήρθε στην Αθήνα . Φοίτησε στη δραματική σχολή του Πέλου Κατσελη με δάσκαλο το Μάνο Κατρακη και στην ανωτέρα σχολή κινηματογράφου Λυκούργου Σταυρακου. Ήταν σπουδαστής της δραματικής σχολής όταν πρωτοεμφανίστηκε στο θίασο της περιηγητικής λέσχης με διευθυντή και σκηνοθέτη τον Πελο Κατστελη, που ανέβασε το θεατρικό έργο του Νότη Περγιαλη το «Μεσολόγγι».
Έπαιξε σε πολλές ταινίες του ελληνικός κινηματογράφος, ενώ έγραψε και το σενάριο για κάποιες από αυτές.

ΤΖΕΒΕΛΕΚΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ


Ο Σωτήρης Τζεβελέκος γεννήθηκε το 1945 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κυριαζή Χαρατσάρη στη Θεσσαλονίκη. Η πρώτη του εμφάνιση στο θέατρο έγινε το 1968, στο έργο του Μολιέρου "Ταρτούφος"ενώ στη τηλεόραση έκανε τη πρώτη του εμφάνιση στη σειρά «Κοκορόμαλη». Στην συνεχεία κατέβηκε στην Αθηνά και συνεργάστηκε με πολλούς και αξιόλογους θιάσους. Πρωτοεμφανίστηκε στο σινεμά τη δεκαετία του ’70. Είναι σύζυγος της ηθοποιού Έφης Θεοχάρη.



ΛΟΥΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


Γεννήθηκε στον Πειραιά (Μοσχάτο) το 1924 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κωστή Μπαστιά. Πρωτοβγήκε στη σκηνή με τους "Ενωμένους Καλλιτέχνες" και στη συνέχεια συμμετείχε σε πολλούς θιάσους κατακτώντας μια αξιόλογη θέση στο θεατρικό χώρο. Ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα και στον κινηματογράφο. Εμφανίστηκε ως πρωταγωνιστής από την πρώτη του κιόλας ταινία. Έλαβε μέρος σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και πέθανε το 1995.



ΚΑΜΠΑΝΕΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ


Γεννήθηκε στη Νάξο το 1930. Σκηνοθέτησε μαζί με τον αδερφό του την ταινία ''Το κανόνι και το αηδόνι'' το 1968. Απεβίωσε στην Αθήνα στις 3 Ιανουαρίου 2010 από καρκίνο και κηδεύτηκε στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου. Το 1953 εμφανίστηκε σε έναν από τους πρώτους του ρόλους στην ταινία ''Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται''. Στη δεκαετία του 1960 έπαιξε σε πολλές ταινίες μελό, όπως ''Κλάψε φτωχή μου καρδιά'' (1962), ''Με πότισες φαρμάκι'' (1965) και ''Τώρα που φεύγω από τη ζωή'' (1966).



ΚΑΤΣΑΔΡΑΜΗΣ ΘΟΔΩΡΟΣ


Γεννήθηκε το 1929 στην Δόξα Αρκαδίας. Σπούδασε τη Δραματική Σχολή "Θεάτρου Τέχνης" Κάρολου Κουν. Πρωτοεμφανίζεται το 1954 με το "Θέατρο Τέχνης" και στην πορεία διοχετεύει το ταλέντο του τόσο στον κινηματογράφο όσο και στην τηλεόραση. Υπήρξε σεναριογράφος του κινηματογράφου. Διετέλεσε μέλος του Σ.Ε.Η. Παντρεύτηκε σε πρώτο γάμο την ηθοποιό Αγγέλικα Καπελλάρη και σε δεύτερη την Καίτη Παπανίκα με την οποία χώρισε το 1992.



ΧΑΤΖΗΑΡΓΥΡΗ ΕΛΕΝΗ

Η Ελένη Χατζηαργύρη, το γένος Γαρυφαλλίδου, ήταν μείζων ηθοποιός του θεάτρου, αλλά και του κινηματογράφου και της τηλεόρασης που διακρίθηκε όμως για τις ερμηνείες της κυρίως σε δραματικούς θεατρικούς ρόλους.

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1925, αλλά η οικογένειά της καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε θέατρο με καθηγητή τον Κάρολο Κουν. Το 1942, μέσω του Κουν, γνώρισε και παντρεύτηκε τον χρηματοδότη της ίδρυσης του Θεάτρου Τέχνης συγγραφέα Κώστα Χατζηαργύρη και μαζί του απέκτησε ένα γιο, τον Δημοσθένη Χατζηαργύρη. Εγγονή της είναι η επίσης ηθοποιός Σάννυ Χατζηαργύρη.

Η διάρκεια του γάμου της ήταν σύντομη (1942-1946). Αργότερα συνδέθηκε επαγγελματικά (στο θέατρο και τον κινηματογράφο), αλλά και συναισθηματικά με τον επίσης ηθοποιό του κλασικού ρεπερτορίου Νίκο Τζόγια.

Το 1966 παντρεύτηκε τον επιχειρηματία Νίκο Λίβα που πέθανε το 1982. Ύστερα από σύντομη νόσηση με καρκίνο, η Ελένη Χατζηαργύρη πέθανε στην Αθήνα στις 30 Σεπτεμβρίου 2004 και κηδεύτηκε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

ΧΑΛΚΟΥΣΗ ΕΛΕΝΗ

Η Ελένη Χαλκούση του Νικολάου, υπήρξε σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός, χρονογράφος και μεταφράστρια θεατρικών έργων. Γεννήθηκε στη Κωνσταντινούπολη το 1901 αν και καταγωγής εκ Χίου. Απόφοιτη του Ζαππείου Παρθεναγωγείου το 1922 ακολούθησε μαθήματα αισθητικής και λογοτεχνίας στη Σχολή Ανατολικών Γλωσσών της Σορβόνης, στο Παρίσι, εις δε το Κονσερβατουάρ μαθήματα θεάτρου.

Εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή στο Θέατρο Τέχνης του Σπύρου Μελά το 1925. Ένα χρόνο μετά το 1926 διεύθυνε το θίασο "Νέοι" στο Θέατρο Κυβέλης. Από τότε και μέχρι το 1935 επικεφαλής θιάσων περιόδευσε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα ανεβάζοντας συνήθως έργα πρωτοποριακά.

Από το 1936 μέχρι το 1945 συνεργάσθηκε με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη ως ηθοποιός, βοηθός σκηνοθέτου και καθηγήτρια της Δραματικής Σχολής "Μαρίκα Κοτοπούλη". Ήταν από τις καλλίτερες μαθήτριες της Κυβέλης και της Μαρίκας Κοτοπούλη. Συμμετείχε σε πάμπολλες θεατρικές παραστάσεις με μεγάλη επιτυχία. Επιτυχία όμως είχε και στον κινηματογράφο με τη συμμετοχή της από το 1942 μέχρι το 1969, όπου και μεταπήδησε στη τηλεόραση όπου η τελευταία καλλιτεχνική της παρουσία ήταν στη τηλεοπτική σειρά "Οι έμποροι των Εθνών" το 1973.

Εκτός όμως από ηθοποιός η Ελένη Χαλκούση υπήρξε εξαίρετη μεταφράστρια θεατρικών έργων, καλλιτεχνική χρονογράφος σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά αλλά και με πλείστες παρουσιάσεις στη τηλεόραση, συγγραφέας, γνωστότατο το "Σαβουάρ βιβρ" που εξέδωσε, αλλά και συνδικαλίστρια στο χώρο της. Τέλος για πολλά χρόνια ανήκε στα διδακτικά στελέχη της Δραματικής Σχολής του "Εθνικού Ιδρύματος Θεάτρου".

Η Ελένη Χαλκούση, μιλούσε επίσης γαλλικά και τουρκικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών. Πέθανε σε ηλικία 92 ετών σχεδόν λησμονημένη σε γηροκομείο της Αθήνας στις 28 Μαρτίου του 1993. Κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο των Σπάτων εντελώς ξεχασμένη με την παρουσία μόνο του Αρτέμη Μάτσα.

ΜΕΤΑΞΑ ΜΑΙΡΗ

Η Μαίρη Μεταξά υπήρξε σπουδαία ηθοποιός, αν και δεν ήταν πάρα πολύ γνωστή. Γεννήθηκε το 1912 στην Ανατολική Ρωμυλία και πέθανε στην Αθήνα στις 10 Ιανουαρίου 1987.

Χαρακτηριστικοί είναι οι ρόλοι που ερμήνευσε στον ελληνικό κινηματογράφο ως Κωνσταντινουπολίτισσα - και τις περισσότερες φορές υπερπροστατευτική - μητέρα του Κώστα Βουτσά. Μάλιστα, ο Κώστας Βουτσάς ήταν αυτός που ήταν κοντά της όταν η Μαίρη Μεταξά έφευγε απ' τη ζωή.

Σημαντική εμφάνιση είχε στην ταινία 20 γυναίκες κι εγώ.
Πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο ήταν το 1958 στην ταινία ΄΄Η κυρά μας η μαμή΄΄στο ρόλο μίας απελπισμένης χωριάτισσας μητέρας που έχει φέρει το μωρό της να το κάνει καλά η μαμή-Γεωργία Βασιλειάδου.

Η τελευταία της εμφάνιση ήταν το 1980 στην ταινία ΄΄Ο Κώτσος στην ΕΟΚ΄΄στο ρόλο της κυρίας Ευρωπαΐδου. Εμφανίστηκε και στο θρυλικό σήριαλ ΄΄Η γειτονιά μας΄΄. Συνολικά έπαιξε σε 40 κινηματογραφικές ταινίες.
Η Μεταξά δεν είχε παντρευτεί ποτέ και δεν είχε παιδιά.

ΤΖΑΒΑΛΑΣ ΚΑΡΟΥΣΟΣ

Γεννήθηκε στη Λευκάδα τηs 8 Σεπτεμβρίου 1904 και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τον θίασο Βεάκη - Νέζερ . Με θεατρικές σπουδές στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έπαιξε στο Εθνικό Θέατρο στη χρυσή εποχή του Φώτου Πολίτη, συγκρότησε δικό του θίασο μεταπολεμικά και συμμετείχε σε παραστάσεις του Ελληνικού Λαϊκού Θεάτρου με τον Μάνο Κατράκη.

Ενσάρκωσε και τον Αλή Πασά στον κινηματογράφο στην ταινία Η Λίμνη των Στεναγμών, στο πλευρό της Ειρήνης Παππά.

Πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου και διάδοχος του Αιμίλιου Βεάκη, ο Καρούσος κυνηγήθηκε και ουσιαστικά εξοντώθηκε αγωνιζόμενος για τα δημοκρατικά ιδεώδη.

Στήριξε ιδιαίτερα το νεοελληνικό έργο και πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου (Η ζαβολιάρα, Οργή, Αντιγόνη, Η λίμνη των στεναγμών, Άνθρωπος για όλες τις δουλειές, Φαίδρα).

Ο ρόλος που τον σημάδεψε ήταν αυτός του Σάιλοκ στον Έμπορο της Βενετίας του Σαίξπηρ, με τον οποίο και τερμάτισε πρόωρα -και βίαια λόγω χούντας- τη θεατρική του καριέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Κηδεύτηκε στο Παρίσι και μερικά χρόνια αργότερα τα οστά του μεταφέρθηκαν στην Λευκάδα, όπου είναι μέχρι σήμερα. Είχε μια κόρη, την Δέσπω, που είναι συγγραφέας.

ΜΠΡΙΟΛΑΣ ΕΡΡΙΚΟΣ


O Ερρίκος Μπριόλας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1934. Η οικογένειά του ήταν αυτοκινητιστές και ο Ερρίκος ακολούθησε το επάγγελμα και έγινε οδηγός ταξί, μέχρι που η δεύτερη γυναίκα του (πελάτισσά του στο ταξί) τον παρότρυνε να γίνει ηθοποιός.
Έπαιξε σε πολλές ελληνικές ταινίες ρόλους «ζεν πρεμιέ» και λόγω της εμφάνισης και του ταλέντου του έγινε πολύ δημοφιλής.




ΙΣΜΗΝΗ ΚΑΛΕΣΗ

Πραγματικό Όνομα:Ισμήνη Καλεσοπούλου.Τόπος Γέννησης: Αθήνα το 1957.
Σπουδές.Δραματική Σχολή Αθηνών Γ. Θεοδοσιάδη Νομική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών Τμήμα Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών (ΠΟΕ) Πρότυπο Γυμνάσιο Πλάκας Αριστούχος Γλώσσες Γαλλικά Special - Sorbonne II πολύ καλά Αγγλικά καλά Ελληνικά μητρική Μουσική Τραγούδι με την Κική Μορφονιού Σολφέζ Πιάνο Εθνικό Ωδείο Αθηνών 8 χρόνια Χορός Jazz - Stage - Κλακέτες Σχολή Σκηνής και Χορού Καίη Χόλντεν.


ΤΡΙΑΝΤΗ ΝΤΙΝΑ


Η Ντίνα Τριάντη είναι ελληνίδα ηθοποιός. Γεννήθηκε το 1940. Υπήρξε από τις πιο γλυκειές αλλά και γοητευτικές πρωταγωνίστριες του ελληνικού κινηματογράφου την δεκαετία του '60. Η τελευταία της τηλεοπτική παρουσία ήταν η συμμετοχή της στο σίριαλ του ΑΝΤ1 ''Γόβα στιλέτο''.
Υπήρξε σύζυγος του ηθοποιού Λάκη Κομνηνού.



ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΑΛΕΚΑ


Η Αλέκα Στρατηγού (1926 - 1 Ιανουαρίου 1989) ήταν ηθοποιός. Έπαιξε στο θέατρο αλλά και σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, με τη χαρακτηριστική φωνή της και έπαιζε συνήθως ρόλους υπηρέτριας. Ήταν σύζυγος του Ανδρέα Μπάρκουλη, κόρη του Βασίλη και της Αμαλίας Στρατηγού και αδελφή του Στέφανου, της Στέλλας και της Ρένας Στρατηγού. Πέθανε την 1η Ιανουαρίου 1989 και κηδεύτηκε στο Περιστέρι.





ΤΖΟΓΙΑΣ ΝΙΚΟΣ

Ο Νίκος Τζόγιας του Κωνσταντίνου, (1921-1996), ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου και ζωγράφος.

Γεννήθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1921 και ήταν πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Είχε επίσης παρακολουθήσει μαθήματα στη Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών καθώς και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.

Εργάσθηκε κυρίως στο Εθνικό θέατρο από το 1944-1946 καθώς και στο ελεύθερο θέατρο με τον θίασο του Γ. Μουσούρη, Κουν, Λογοθετίδη - Κατερίνας (1947-1957) και στο δικό του θίασο Χατζηαργύρη-Τζόγια (1955). Από το 1957 συνεργάζονταν με το Εθνικό θέατρο, όπου και αργότερα ανέλαβε διευθυντής και καθηγητής της Υποκριτικής.

Σημαντικότεροι ρόλοι που υποδύθηκε ήταν «Τσιμισκής» στο έργο Θεοφανώ του Τερζάκη, «Καποδίστριας» του Καζαντζάκη, «Μαρκήσιος Πόζα» στο Δον Κάρλο του Σίλερ, «Μπέκετ» του Ανούι, «Βασιλιάς Ληρ», «Ριχάρδος Γ’», «Έμπορος της Βενετίας» κ.ά.. Πρωταγωνίστησε επίσης σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες και σε τηλεοπτικές σειρές ενώ πάμπολλες ήταν οι ραδιοφωνικές του συμμετοχές.

Παράλληλα ο Νίκος Τζόγιας ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική όπου πίνακές του είχε παρουσιάσει σε αρκετές εκθέσεις όπως στην Έκθεση ζωγράφων ηθοποιών στη Γκαλερί «Ροτόντα».

Ο Νίκος Τζόγιας πέθανε στην Αθήνα της οποίας και ήταν μόνιμος κάτοικος την 1η Απριλίου του 1996.

ΣΟΥΓΚΛΑΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Ο Απόστολος Σουγκλάκος από πολύ μικρός ασχολήθηκε με το ποδόσφαιρο και την πάλη, στην οποία και αφοσιώθηκε.

Τη δεκαετία του '80 κυριάρχησε στα ρινγκ, ενώ κατά διαστήματα εμφανίστηκε σε κινηματογραφικές ταινίες και σε τηλεοπτικές εκπομπές. Περιστασιακά ασχολήθηκε και με τη δισκογραφία.

Υπήρξε ο βασικός εμψυχωτής του Φεστιβάλ Cult Ελληνικού Κινηματογράφου στον συναυλιακό χώρο Gagarin 205. "Η μοναδική φορά που στενοχώρησε άνθρωπο, είναι τώρα με τον θάνατό του», δήλωσε ο σκηνοθέτης Νίκος Τριανταφυλλίδης για την απώλεια του 57χρονου παλαιστή-ηθοποιού Απόστολου Σουγκλάκου που επί τρεις δεκαετίες στάθηκε από τις αγαπημένες και καλτ μορφές του ελληνικού θεάματος.

Ήταν ένα αυτοδημιούργητο λαϊκό παιδί με χρυσή καρδιά που ποτέ δεν ξεστόμισε κακία για κανέναν και είχε μεγάλο πάθος για την πάλη και τον κινηματογράφο», ανέφερε ο Νίκος Τριανταφυλλίδης για τον Σουγκλάκο, που είχε εμφανιστεί σε δύο ταινίες του («Ράδιο Μόσχα», «Μαύρο γάλα») και ετοιμαζόταν να παίξει στην τρίτη που ετοιμάζει ο σκηνοθέτης με τίτλο «Αισθηματίες» (όπου θα ερμήνευε έναν από τους... αισθηματίες του τίτλου)!

Ως γνωστόν ο Απόστολος Σουγκλάκος ήταν ηγετική μορφή του «Καλτ φεστιβάλ» που οργανώνει επί τέσσερα χρόνια ο Νίκος Τριανταφυλλίδης. Τελευταία κινηματογραφική εμφάνισή του ήταν στην ψηφιακή ταινία «Η επιστροφή των καθαρμάτων» του Φωκίωνα Μπόγρη.

Τον Αύγουστο του 2006 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στη Ρόδο, όπου βρισκόταν για επαγγελματικούς λόγους και το διάστημα αυτό ήταν σε κώμα στο νοσοκομείο.

Πέθανε έπειτα από δύο εβδομάδες, στις 5 Σεπτεμβρίου του 2006, σε ηλικία 56 ετών.Κηδεύτηκε στο Γ΄Νεκροταφείο και είχε 3 παιδιά.

ΛΙΒΑΝΟΥ ΜΠΕΤΥ


Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το πραγματικό της όνομα είναι Μπέτυ Τράτα.
Είναι σύζυγος του σκηνοθέτη Γιώργου Πανουσόπουλου μητέρα της ηθοποιού Μαργαρίτας Πανουσοπούλου.








ΚΑΤΣΕΛΗ ΝΟΡΑ


Γεννήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 1946.
Κόρη της ηθοποιού Αλέκας Κατσέλη και του σκηνοθέτη Πέλου Κατσέλη και αδελφή της πολιτικού και οικονομολόγου Λούκας Κατσέλη. Ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με την πολιτική και υπήρξε βουλευτής εκλεγόμενη στην Β΄Αθήνας. Εδώ και αρκετό καιρό εγκατέλειψε τα "κοινά'' και εμφανίζεται σε παραστάσεις στο θέατρο.





ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΕΡΡΙΚΟΣ


Ο Ερρίκος Κονταρίνης (1906 - 11 Σεπτεμβρίου 1971) ήταν Έλληνας ηθοποιός του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στην Βράιλα της Ρουμανίας. Σπούδασε στην Βασιλική Σχολή Θεάτρου και πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με τον Θίασο Βεάκη (1928).

Πήρε μέρος σε πολλές περιοδείες, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού. Ήταν σύζυγος της Μαρίκας Νέζερ, την οποία έκλεψε για να την παντρευτεί.

Πέθανε από θρόμβωση το 1971, σε ηλικία 64 ετών. Κηδεύτηκε στο το Α΄ Νεκροταφείο στις 12 Σεπτεμβρίου 1971.

ΚΟΥΡΟΣ ΝΙΚΟΣ


Ο Νίκος Κούρος είναι Έλληνας ηθοποιός. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πιάνο και τραγούδι στο "Ωδείο Αθηνών" και θέατρο στη δραματική σχολή του "Ελληνικού Ωδείου".

Στο θέατρο εμφανίζεται για πρώτη φορά το 1957 με το θίασο Άννας Λώρη - Άλκη Παπά (θέατρο "Διονύσια", Καλλιθέα).

Μέλος του θεάτρου Τέχνης - Καρόλου Κουν για αρκετά χρόνια, μεταπηδά αργότερα σε άλλους θιάσους.

Εκτός από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, εθήτευσε ως εκφωνητής θεατρικών και λογοτεχνικών εκπομπών και πολιτικός σχολιαστής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (1954-1957), ενώ ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία και τη λογοτεχνία.

ΑΤΖΟΛΕΤΑΚΗ ΓΩΓΩ

Γέννημα θρέμμα της Κρήτης η Γωγώ Ατζολετάκη, πρωτοβλέπει το φως στη Σητεία στις 30 Σεπτεμβρίου 1954, όπου και τελειώνει το Δημοτικό. Μια μετάθεση του γυμνασιάρχη πατέρα της τη φέρνει στο Ρέθυμνο και στη συνέχεια μια καινούρια μετάθεση την οδηγεί στην πρωτεύουσα.

Στην Αθήνα τελειώνει το παλιό εξατάξιο Γυμνάσιο και αμέσως μετά σπουδάζει θέατρο στη Δραματική Σχολή του Γιώργου Θεοδοσιάδη.

Το 1971 εκλέχτηκε Σταρ Ελλάς .Στο θεατρικό χώρο κινείται από το 1973 γόνιμα και δημιουργικά, άλλοτε σε συνεργασία με άλλους παραγωγούς και άλλοτε σαν θιασάρχης σε δικές της παραγωγές, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ρεπερτορίου που εκτείνεται από την αρχαία ελληνική τραγωδία μέχρι την επιθεώρηση.

Παράλληλα με το θέατρο καταθέτει το καλλιτεχνικό της «παρόν» στην τηλεόραση με σειρές που «έγραψαν» ιδιαίτερα στην εποχή τους, στον κινηματογράφο, καθώς και στο ραδιόφωνο ως κειμενογράφος και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών.

Τη διετία 1987-1988 συνεργάζεται ως αρθρογράφος-σχολιογράφος με τις εφημερίδες Εβδόμη και Κυριακάτικη Ακρόπολη και το 1990 εκδίδεται από τις εκδόσεις Σμυρνιωτάκη το πρώτο της βιβλίο με τίτλο Προσωπική Απόδραση (χρονογραφήματα).

Το 1999 η Εμπειρία Εκδοτική εκδίδει το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο Ηθοποιός, Σκιά και Φως (εγχειρίδιο για υποψήφιους και νέους ηθοποιούς).

Ζει στην Αθήνα. Είναι παντρεμένη με το δημοσιογράφο και καθηγητή Πανεπιστημίου Στέλιο Συρμόγλου και έχει μια κόρη, τη Θεοδώρα.


ΦΩΤΙΟΥ ΕΛΛΗ

Η Έλλη (Ευαγγελία) Φωτίου, του Φωτίου, είναι Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου, σύζυγος του επίσης ηθοποιού Στέφανου Ληναίου.

Γεννήθηκε στον Πειραιά στις 30 Σεπτεμβρίου 1939. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου το 1962.

Έχει εμφανισθεί σε πλήθος θεατρικών, κινηματογραφικών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών έργων. Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών και του Ελληνικού Κέντρου Θεάτρου.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου στις Κάννες (1965), στο Βερολίνο (1966) και στη Μόσχα (1966).

Επίσης το 1966 πήρε το Α΄ Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για το έργο "Επιστροφή".

ΔΑΔΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ


Γεννήθηκε στις 07 Οκτωβρίου 1944 και είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Μαίρη Ευαγγέλου






ΜΠΑΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Γεννήθηκε το 1926 στην Καλαμάτα.Τελείωσε την Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» και υπήρξε βασικό ιδρυτικό στέλεχός του στο υπόγειο του Ορφέα.

Συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν ως βασικό στέλεχος, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους στα έργα που ανέβασε το «Θέατρο Τέχνης».

Δίδαξε στις δραματικές σχολές του «Θεάτρου Τέχνης» και του Εθνικού Θεάτρου, υποκριτική και αυτοσχεδιασμό.Στο αποκαλούμενο Ελεύθερο Θέατρο, συνεργάστηκε με τους θιάσους των: Κατερίνας, Λαμπέτη, Φέρτη, Καρρά, Μιχαλακόπουλου, Καρακατσάνη, Μυλωνά και το Θέατρο Εξαρχείων.

Έχει σκηνοθετήσει συνολικά πάνω από 200 θεατρικά έργα, όλων των θεατρικών ειδών. Ειδικότερα έχει σκηνοθετήσει έργα όλων των τραγικών συγγραφέων, Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη και σχεδόν όλα τα έργα του Αριστοφάνη.

Έχει ανεβάσει πάνω από 20 έργα στην Επίδαυρο και το Ηρώδειο. Επίσης, έχει σκηνοθετήσει έργα των Σαίξπηρ, Μολιέρου, Γκόγκολ, Ντοστογιέφσκι, Τολστόι, Τσέχωφ, Γκόρκυ, Πιραντέλο, Μπρεχτ, Λόρκα, Ο'Κέϊζι, Ιονέσκο, Μίλλερ, Ουϊλιαμς, Πίντερ καθώς και των Χουρμούζη, Φώσκολου κλπ.

Είχε μακρόχρονη συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο και το Κ.Θ.Β.Ε και έχει συνεργαστεί με όλα τα Δημοτικά Θέατρα, πολλά από τα οποία έχουν ξεκινήσει την δραστηριότητά τους με δικές του παραστάσεις.

Πέθανε στις 16 Δεκενβρίου 2003 μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο στον «Ευαγγελισμό» και κηδεύτηκε στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών με δαπάνη του υπουργείου πολιτισμού. Ήταν παντρεμένος μα την επισης ηθοποιό Άννα Βενέτη.


ΚΑΤΣΕΛΗ ΑΛΕΚΑ

Η Αλέκα Κατσέλη, υπήρξε σπουδαία δραματική Ελληνίδα ηθοποιός και διπλωματούχος καλλιτέχνης του χορού.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 1917. Στη θεατρική σκηνή εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Τέχνης το 1942, στη διάρκεια της κατοχής.

Μετά την απελευθέρωση, και μετά από μια σειρά επιτυχιών της προσλήφθηκε το 1945 στο Εθνικό Θέατρο από την σκηνή του οποίου και έκανε την πρώτη της εμφάνιση ως Πόρτσια στο έργο «Έμπορος της Βενετίας» του Σαίξπηρ σε διδασκαλία του λίγο αργότερα συζύγου της σκηνοθέτη Πέλου Κατσέλη.

Μετά διετία αποχωρώντας από το Εθνικό εμφανίσθηκε ως πρωταγωνίστρια της δραματικής σκηνής σε διάφορα δραματικά έργα άλλων θιάσων.

Το 1950 επαναπροσλήφθηκε στο Εθνικό θέατρο εμφανιζόμενη σε βασικούς ρόλους της «Αγίας Ιωάννας» του Μπέρναρ Σω και των «Τριών κόσμων» του Διονυσίου Ρώμα. Παράλληλα πρωταγωνίστησε στη κινηματογραφική ταινία «Λύκαινα» και έλαβε μέρος στα χοροδράματα «Μαρσύας» και «Μορφές μιας γυναίκας» του Ελληνικού Χοροδράματος του Μάνου Χατζιδάκι (1949), συνεχίζοντας μια πλούσια θεατρική καριέρα με αποκορύφωση το 1986 όπου πρωταγωνιστεί στο έργο «Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Επίσης και στον ελληνικό κινηματογράφο στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο η συμμετοχή της υπήρξε αξιόλογη.

Πεθανε στις 11 Σεπτεμβρίου 1994.

ΝΤΙΡΙΝΤΑΟΥΑ ΚΑΙΤΗ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1920 και έκανε σπουδές Χορού στις σχολές Μοριάνοβ και Ζουρούδη. Το πραγματικό της ονοματεπώνυμο ήταν Αικατερίνη Οικονόμου.

Εργάστηκε αρχικά στην περίφημη "Μάντρα" του Αττίκ και στη συνέχεια στο Θίασο του Μακέδου, ως τα πρώτα χρόνια της Κατοχής.

Το Ντιριντάουα ήταν καλλιτεχνικό ψευδώνυμο που θυμίζει την ομώνυμη πόλη της Αιθιοπίας. Υπήρξε αγωνίστρια στο ΕΑΜ.

Καταδικάστηκε από τους Γερμανούς σε φυλάκιση 3 ετών . Για τη συμμετοχή της στην Αντίσταση εξορίστηκε μαζί με άλλους αντιστασιακούς στη Μακρόνησο, μετά στη Χίο και έπειτα στο Τρίκερι.

Έπαιζε στο θέατρο ως το 1966. Πέθανε από ανακοπή της καρδιάς, σχεδόν ξεχασμένη, στις 9 Φεβρουαρίου του 1996, σε ηλικία 75 ετών

ΜΑΔΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Ο Αχιλλέας Μαδράς (1875- 29 Νοεμβρίου 1972) ήταν ηθοποιός και σκηνοθέτης του κινηματογράφου, γνωστός με το Καλλιτεχνικό όνομα Άλκης Ακύλας.

Τα πρώτα του βήματα ως ηθοποιός τα έκανε με το θίασο της Σάρας Μπερνάρ το 1900 στο Παρίσι και υπήρξε από τους πρώτους ηθοποιούς που εμφανίστηκαν στον κινηματογράφο στις πρώτες γαλλικές ταινίες (1904). Υπήρξε επίσης ο δημιουργός της ελληνικής ταινίας με τον τίτλο Τσιγγάνα (1923).

Έγινε δημοφιλής στην Ελλάδα και απέκτησε ευρύτερη φήμη από τις σκηνές που γύρισε με θέμα τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας του 1922. Άλλες σημαντικές ταινίες που γύρισε ο Μαδράς είναι η Μαρία η Πενταγιώτισσα (1928) και Ο Μάγος της Αθήνας (1930). Εργάστηκε επίσης στις ΗΠΑ και στον Καναδά τις δεκαετίες του ' 20 και του ' 30.

ΜΟΥΣΟΥΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο Κώστας Μουσούρης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1903. Αποφοίτησε της Σχολής της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Προσλήφθηκε από ηλικίας 15 ετών στο θίασο της ίδιας Εταιρείας. Πρωτοεμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή τον Μάιο του 1919.

Η κύρια όμως θεατρική του σταδιοδρομία άρχισε πέντε χρόνια μετά τον Μάιο του 1924 όταν σε συνεργασία με νέους ηθοποιούς ίδρυσε τον "Θίασο των Νέων" που στεγάσθηκε σε μικρό συνοικιακό θέατρο του Παγκρατίου (Αθήνα).

Το 1925 ο Κ. Μουσούρης προσλαμβάνεται από τον Σπύρο Μελά ως πρωταγωνιστής στο Θέατρο Τέχνης. Ο Χειμώνας του 1927 βρίσκει τον Μουσούρη πρωταγωνιστή στο θίασο της Κυβέλης μέχρι και το τέλος του 1928. Το 1929 με την Αλίκη Θεοδωρίδου ιδρύει ίδιο θίασο (Μουσούρη - Θεοδωρίδου) απ΄ όπου και αρχίζει να χρονολογείται η πλούσια και πολύμορφη θεατρική δράση του τόσο ως θιασάρχης όσο και ως σκηνοθέτης.

Εμφανίσθηκε με το θίασό του σχεδόν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδος ενώ κατ΄ επανάληψη επισκέφθηκε ελληνικές παροικίες της Αιγύπτου (Κάιρο, Αλεξάνδρεια), Τουρκίας (Κωνσταντινούπολη) αλλά και της Αιθιοπίας και του Σουδάν.

Ο Κώστας Μουσούρης ασχολήθηκε επίσης και με την ποίηση και τη πεζογραφία δημοσιεύοντας πλείστα των έργων του καθώς μελέτες άρθρα και διηγήματα σε διάφορα έντυπα. Στη δεκαετία του '50 υπήρξε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελεύθερου Θεάτρου. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις και παράσημα.

Συμπρωταγωνίστριές του μετά το 1949, κατά χρονολογική σειρά, υπήρξαν και οι Έλλη Λαμπέτη, Ελένη Χατζηαργύρη, Τζένη Καρέζη, Bάσω Μανωλίδου, Αντιγόνη Βαλάκου, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Αλεξάνδρα Λαδικού και Τζένη Ρουσσέα.

Πέθανε στις 7 Δεκεμβρίου 1976 σε ηλικία 73 ετών αφήνοντας μια πλούσια καλλιτεχνική παρακαταθήκη στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου. Κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο.


ΝΟΝΙΚΑ ΓΑΛΗΝΕΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938.
H Νόνικα Γαληνέα, κόρη καλής οικογενείας, γεννήθηκε στην Ελλάδα μα σπούδασε και έζησε για αρκετό καιρό σε αρκετές χώρες της Ευρώπης.

Παντρεμένη, έδωσε εξετάσεις στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης. Ο Κάρολος Κούν μαγεύτηκε από τη νέα ηθοποιό και από τον πρώτο μήνα την είχε πάρει κοντά του στις πρόβες.

Η πορεία της στο θέατρο ξεκίνησε με το έργο του Αριστοφάνη "Όρνιθες", με μουσική του Μάνου Χατζιδάκη και κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη. Μετά την αποχώρησή της από το Θέατρο Τέχνης, ο Δημήτρης Μυράτ της πρότεινε πρωταγωνιστικό ρόλο στη "Σκιά" του Νικοντέμι.

Η μεγάλη επιτυχία ήταν το διαβατήριο για τη μετέπειτα πορεία της. Τέσσερα χρόνια μετά ήταν πρωταγωνίστρια του θιάσου Αλεξανδράκης-Γαληνέα στο θέατρο Διονύσια της οδού Αμερικής.

Η γνωριμία του Αλέκου Αλεξανδράκη και της Νόνικας Γαληνέα έφερε, πέρα από έναν μεγάλο έρωτα, σπουδαία δείγματα θεάτρου που αγαπήθηκαν από το αθηναϊκό κοινό.

Εκτός από τη μακρόχρονη θητεία της στο θέατρο στην Ελλάδα, έχει εμφανιστεί σε ιστορικά θέατρα του εξωτερικού, όπως στο Λονδίνο, με μεγάλη επιτυχία. Κόρη της είναι η ηθοποιός, Αριέττα Μουτούση.


ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΡΡΑ


Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1944. Έχει ''δανείσει'' τη φωνή της σε πολλούς ήρωες κινουμένων σχεδίων που έχει προβάλει η τηλεόραση, όπως ''Κάντυ-Κάντυ'', ''Dragon Ball'' κλπ και έχει λάβει μέρος ως αφηγήτρια σε πάρα πολλά παιδικά παραμύθια, βιβλία, παιδικές ιστορίες και σε DVD. Επίσης έχει λάβει μέρος σε πολλές παιδικές σειρές του ραδιοφώνου όπως και σε παιδικές παραστάσεις στο θέατρο.





ΒΕΝΙΕΡΗΣ ΜΑΝΟΣ

Γεννήθηκε στη Νίκαια του Πειραιά. Σπούδασε στις Δραματικές Σχολές του Ωδείου Αθηνών και του Πειραϊκού Συνδέσμου. Τριάντα χρόνια στο χώρο του θεάτρου σαν συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Διδάσκει στη δραματική σχολή της Μαίρης Βογιατζή-Τράγκα, Ιστορία Θεάτρου, Δραματολογία και Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

Έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα για παιδιά που παίχτηκαν στο θέατρο και στο κρατικό ραδιόφωνο.

Βραβεύτηκε το 1983 στον Κρατικό Διαγωνισμό Θεάτρου του Υπουργείου Πολιτισμού, για το θεατρικό έργο "Σκέπασε Μάνα Σκέπασε".

Το έργο έχει τυπωθεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Δωδώνη. Ακόμη, βράβευση και έκδοση του θεατρικού Μονόπρακτου "Οι Παλιατσούρες", από τις εκδόσεις Κάλβος, το 1970. Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά, γράφοντας χρονογράφημα και εύθυμα διηγήματα.


ΒΕΝΤΟΥΡΑΤΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας από τη Σμύρνη όπου γεννήθηκε το 1921.

Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και δραματική τέχνη στη σχολή του Κάρολου Κουν και στη Γαλλία.

Συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους και διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ως εκφωνητής, συγγραφέας πολλών εκπομπών και ραδιοσκηνοθέτης.

Έγραψε ποιήμτα που δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά περιοδικά και θεατρικά έργα που μεταδόθηκαν από το ραδιόφωνο όπως "Κωνσταντίνος Παλαιολόγος" και άλλα. Συμμετείχε σε εννέα κινηματογραφικές ταινίες.


ΒΑΦΙΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ

Γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1918. Την περίοδο της Κατοχής έλαβε μέρος στην αντίσταση με το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Στη συνέχεια σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το 1946 γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Παρέμεινε στο Εθνικό δεκαπέντε χρόνια ως βασικό στέλεχος και ερμήνευσε πολλούς ρόλους.

Το 1965 αποχώρησε και συνεργάστηκε με την «Ελληνική Σκηνή» της Αννας Συνοδινού. Αργότερα επανήλθε στο Εθνικό και έμεινε μέχρι το 1979.Το

1960 ίδρυσε, μαζί με τη σύζυγό του Λίνα Κρασσά - Βαφιά, δραματική σχολή που λειτούργησε ώς το 1977. Δίδαξε υποκριτική στη δραματική σχολή του Ωδείου Αθηνών, της οποίας ήταν και διευθυντής για ένα διάστημα.

Στην πορεία συνεργάστηκε με τους θιάσους Κατερίνας, Αννας Συνοδινού, Ελσας Βεργή, Αλέκου Αλεξανδράκη, Νίκου Χατζίσκου, Κωστή Μιχαηλίδη, Αλέξη Μινωτή.

Στο πλευρό του Μινωτή ήταν άλλωστε η τελευταία του θεατρική εμφάνιση, το 1986, στον «Οιδίποδα επί Κολωνώ».Εμφανίστηκε και στον κινηματογράφο. «Νησί των γενναίων», «Μπουμπουλίνα», «Γενναίοι του Βορρά», «Παπαφλέσσας», «Οχι», «Ενας νομοταγής πολίτης» είναι μερικές από τις ταινίες, ενώ το σενάριό του με τίτλο «Ραντεβού στη Βενετία» έγινε κινηματογραφική ταινία.

Τα τελευταία χρόνια ασχολήθηκε με τη θεατρική ζωή της Αρτας και σκηνοθετούσε παραστάσεις με ερασιτέχνες ηθοποιούς. Πέθανε στις 10 Αυγούστου 2007.

ΓΕΩΡΓΟΥΛΗ ΑΛΙΚΗ


Η ηθοποιός Αλίκη Γεωργούλη γεννήθηκε το 1933 και πέθανε από καρκίνο στην Αθήνα στις 25 Ιουλίου 1995. Έπαιξε στο σινεμά δίπλα στον Αλέκο Αλεξανδράκη κ.ά. Μέχρι λίγο καιρό πριν πεθάνει, έπαιζε στο θέατρο «Αποθήκη» στου Ψυρή. Κηδεύτηκε δημοσία δαπάνη, στο νεκροταφείο Ζωγράφου.





ΠΑΠΑΝΙΚΑ ΚΑΙΤΗ

Η Καίτη Παπανίκα γεννήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1942. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου.

Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1964 στο έργο «Υπόγειο της Λέλας» του Β. Ιμπροχώρη. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών και διακρίθηκε στη πρόζα και την επιθεώρηση.

Στο σινεμά ξεκίνησε το 1963 με την ταινία «Μας κρύβουν τον Ήλιο». Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε 43 ταινίες δράματα, κωμωδίες και περιπέτειες. Ανάμεσα σε αυτές «Χωρίσαμε ένα δειλινό (1966)», «Στα σύνορα της Προδοσίας(1968)», «η Αρχόντισσα του λιμανιού (1969)», «η Αριστοκράτισσα και ο Αλήτης (1970)», «Για μια χούφτα τουρίστριες(1971)», «Ο αντιφασίστας(1972)», «Ένας τρελός τρελός αεροπειρατής(1973)», «Αγώνας χωρίς τέλος (1979)»κ.α..

Έχει τιμηθεί με το κρατικό βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου το 1990 για την ερμηνεία της στην ταινία «Άντε Γεια» του Γ. Τσεμπερόπουλου.

Υπήρξε σύζυγος του Θ. Κατσαδράμη.


ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Γιώργος Παπαζήσης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του «Ελληνικού Ωδείου» και στη Μουσική Σχολή του Μ. Θεοφανίδη.

Το 1961 έκανε ντεμπούτο στη σκηνή με το έργο των Τσιφόρου – Βασιλειάδη «Τα Κοκόρια των Δώδεκα». Γρήγορα καθιερώθηκε και διακρίθηκε στο μουσικό θέατρο.

Στο σινεμά ξεκίνησε το 1962 με την ταινία «Τέρμα τα Δίφραγκα». Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε 36 ταινίες, κυρίως κωμωδίες και ειδικεύτηκε στο ρόλο του καλοκάγαθου Κρητικού με το όνομα Μανωλιός.

Μερικές από αυτές είναι «Το πιο λαμπρό μπουζούκι(1968)», «ο Στρατής Παραστράτησε(1969)», «Ένας τρελός γλεντζές(1970)», «ο Ακτύπητος χτυπήθηκε (1970)», «Έμπαινε Μανωλιό(1970)», «η Εφοπλιστίνα (1971)», «ο Μανωλιός ξαναχτυπά(1971)», «Αγάπησα μια πολυθρόνα (1971)», «ο Μανωλιός στην Ευρώπη(1971)», «Ένα αγόρι αλλιώτικο από τα άλλα (1971)», «Πίσω μου σε έχω σατανά(1971)», «ο Ερωτιάρης του γλυκού νερού(1972)», «Υβ, υβ ο άσσος της μπάλας(1972)», «ο Αντιφασίστας (1972)».

Ήταν παντρεμένος επί πολλά έτη με την ηθοποιό Τ. Στασινοπούλου.

ΦΛΩΡΕΤΑ ΖΑΝΝΑ


Η Φλωρέττα Ζάννα είναι Ελληνίδα ηθοποιός του κινηματογράφου. Γεννήθηκε στην Μάνη. Υπήρξε δεύτερη σύζυγος του σκηνοθέτη Ντίνου Δημόπουλου, από το 1970 έως το 2003, μέχρι το θάνατο του τελευταίου. Διατηρούσε ρόλους σε πολλές ταινίες του και μαζί απέκτησαν δύο παιδιά.





ΣΠΑΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιάννης Σπαρίδης (πραγματικό επώνυμο Σπανομαρίδης), ήταν λαϊκός κωμικός ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1898 και πέθανε στην Αθήνα το 1973.

Εργάστηκε κυρίως σε μουσικούς θιάσους και βαριετέ. Πρωτοεμφανίστηκε ως ερασιτέχνης ηθοποιός στο Τσιβρίν της Μικρασίας, με θίασο ψυχαγωγίας των στρατιωτών του Μικρασιατικού Πολέμου (1920-1922).

Πρώτος του ρόλος ήταν ο Μπαρμπα-Χρόνης στον Αγαπητικό της βοσκοπούλας του Δημήτρη Κορομηλά, με πρωταγωνιστή τον Κώστα Μουσούρη που έπαιξε το ρόλο του Λιάκου. Η φιλία του με το Μουσούρη τον έφερε το 1924, επαγγελματικά πια, στο "Θίασο Νέων" στο Παγκράτι. Τον ίδιο χρόνο έγινε μέλος του Σ.Ε.Η..

Το 1929 εμφανίστηκε στην επιθεώρηση "Λοβιτούρα" στο "Θέατρο Λαού" και από τότε παρέμεινε στο μουσικό θέατρο. Συνεργάστηκε επί σειρά ετών με το θεατρικό επιχειρηματία Ανδρέα Μακέδο, στο Θέατρο "Μοντιάλ". Συνεργαζόμενος με τον ίδιο επιχειρηματία έπαιξε το 1935 και στο Θέατρο "Αθήναιον" της οδού Πατησίων και λίγο αργότερα στο "Λυρικόν" .

Στο μεταξύ, είχε αρχίσει, στα τέλη της δεκαετία του '30, να εμφανίζεται και στο βαριετέ, όπου και καθιερώθηκε.

Κατά την περίοδο της Κατοχής ήταν οργανωμένος στο ΕΑΜ. Το 1948-49 συμμετείχε στο μουσικό θίασο Γιώργου Οικονομίδη-Φίλωνα Αρία, στο Θέατρο "Ριάλτο".

Τιμήθηκε από την Πολιτεία με τον Πολεμικό Σταυρό. Εμφανίστηκε και στον κινηματογράφο.
Συμμετείχε σε πολλές ταινίες και συνεργάστηκε και με το Θανάση Βέγγο. Μια από τις τελευταίες του ταινίες είναι το έργο "Δυο τρελοί και ο ατσίδας", το 1970.

Πέθανε το 1973.

ΦΙΛΙΠΠΙΔΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ «Αγκόπ»

(Κων/πολις 1916 - Αθήνα 1981). Ο δημοφιλής «Αγκόπ» ήταν αυτοδίδακτος ηθοποιός και θιασάρχης του μουσικού θεάτρου (μέλος του ΣΕΗ το 1946) καθώς και ζωγράφος.

Άρχισε να εμφανίζεται στη Μακεδονία με ερασιτεχνικούς θιάσους, παίζοντας σε οπερέτες και επιθεωρήσεις.

Πρωτοεμφανίστηκε επαγγελματικά το 1934 σε περιοδεία του Θιάσου Θ. Κολλάρου-Ρ. Ρουγκέρη. Κατόπιν πήρε μέρος σε πολλές επιθεωρήσεις και «βαριετέ» (Θέατρο «Μοντιάλ», «Μάντρα» του Αττίκ, «Αίγλη» του Ζαππείου, κ.ο.κ.)

Το 1947 συγκρότησε τον πρώτο του θίασο και επί 30ετία παρουσίασε ως θιασάρχης ή συνθιασάρχης πλήθος μουσικά έργα στην Αθήνα, τις ελλ. πόλεις, την Κύπρο και το εξωτερικό (Αίγυπτο, ΗΠΑ, Καναδά).

Επίσης πρωταγωνίστησε σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, που οι περισσότερες βασίζονταν σε δικά του σενάρια.

ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΟΒΙΟΣ

Το κοκοβιός (εκτος απο ψαρι) προέκυψε και ως παρατσούκλι στον ηθοποιό Πέτρο Γιαννακό, από το ρόλο του «Κοκοβιού»σε μια ταινία του Τζαβέλα.

Ο τύπος ήταν ο αγαθος,υπερφυσικός μπεμπές, το παιδί που δε μεγάλωσε ποτε.
Πολλοι ομως δεν γνωριζουν οτι ο Πέτρος Γιαννακός εκτος απο ηθοποιος και λατρης του ρεμπετικου, στις ταινιες του ηταν και ο σκηνοθετης-σεναριογραφος.

Οι τανιες ειναι οι "Οι δυο μάγγες του Πειραιά"(1957) & "Οι παπατζήδες"(1954).
Το καλυτερο ομως ειναι οτι εχει γραψει την μουσικη στον υμνο της ομαδας του ΠΑΟΚ !

ΜΑΞ ΡΟΜΑΝ


Ο Μηνάς Τσοχατζόπουλος (γνωστός με το ψευδώνυμο Μαξ Ρόμαν) ήταν παραγωγός ταινιών (1939 - 17 Φεβρουαρίου 2002). Οργάνωσε την παραγωγή πολλών ξένων ταινιών στην Ελλάδα. Παράλληλα, εμφανίστηκε και ως ηθοποιός σε αρκετές ταινίες, με τελευταία το Αυτή η νύχτα μένει.






ΔΑΜΑΣΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Γεννήθηκε το 1900 στο Βόλο. Τον σαγηνεύει η γοητεία του λυρικού θεάτρου και σπουδάζει στις μουσικές Ακαδημίες του Παρισιού, της Ρώμης και του Μονάχου.

Όταν ήταν εικοσιπέντε χρόνων, βρέθηκε στην Αθήνα μαζί με άλλους να δίνει εξετάσεις ως σπουδαστής της Επαγελματικής Σχόλης Θεάτρου: ενώπιον της επιτροπής παίζουν το "Βασιλικό" του Μάτεση σε σκηνοθεσία του Φώτου Πολίτη.

Την ίδια χρονιά, ως επαγγελματίας πια παίζει στο θεατρικό "Φάουστ" του Γκαίτε στο ρόλο του Βαλεντίνο στο θέατρο "Ολύμπια", ενώ στα τριάντα δυο του υποδύεται τον Σάιλοκ στον "Έμπορο Της Βενετίας" στο Εθνικό Θέατρο. Αυτός είναι και ο ρόλος που του ανοίγει τις πόρτες και καθιερώνεται σαν κωμικός ηθοποιός.

Μπαίνει στο θίασο της Αλίκης Θεοδωρίδου και του Κώστα Μουσούρη, στο θίασο της Κατερίνας και στη Λυρική Σκηνή και ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Φίγκαρο στον "Κουρέα Της Σεβίλλης".

Μετά από λίγο επιστρέφει στην πρόζα και περνά στο μουσικό θέατρο. Την κατοχή βρίσκεται στο θέατρο "Γκλόρια" με τις Αδερφές Καλουτά σε οπερέτα, αφού οι επιθεωρήσεις είχαν μπει στο περιθώριο λόγο λογοκρισίας, και ανεβάζουν οπερέτες του Θεόφραστου Σακελλαρίδη μαζί με τους Μίμη Κοκκίνη, Πέτρο Κυριακό, κ.ά.

Έλαβε μέρος επίσης στην περίοδο της Κατοχής και στην Αντίσταση της εποχής και ήταν από τα πιο ενεργά μέλη.

Ο Δαμασιώτης πήρε μέρος σε πολλους επιθεωρησιακούς θιάσους και κυρίως στο Ακροπόλ και Βέμπο.

Το καλοκαίρι του 1954 παίρνει μέρος στο βραβευμένο έργο των Μίμη Τραϊφόρου και Χρήστου Γιανακόπουλου "Τρόλεϊ μπας" μαζί με άλλους ηθοποιούς.

Το 1961, όταν διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος γίνεται ο Σωκράτης Καραντινός, αποφασίζει να εγκαταλείψει και να εγκατασταθεί στην συμπρωτεύουσα με την μεσόφωνο γυναίκα του, Κίτσα Δαμασιώτου.

Με το ΚΘΒΕ, ο Δαμασιώτης παίζει τον "Αρχοντοχωριάτη" του Μολιέρου. Κάποια στιγμή ανεβάζουν το έργο "Ο Επιθεωρητής έρχεται..." σε σκηνοθεσία του Μήτσου Λυγίζου. Οι πρόβες για το έργο ήταν κοπιαστικές, και ειδικά για τον Δαμασιώτη. Η πρεμιέρα είχε οριστεί για την Πρωτοχρονιά.

Δυο μέρες νωρίτερα, στην πρόβα τζενεράλε, Ο Δαμασιώτης λιποθυμάει: τον πηγαίνουν στο νοσοκομείο, όπου μετα από λίγες ώρες πεθαίνει.

ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΘΕΩΝΗ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του «Εθνικού Θεάτρου» με καθηγητές τους Γ. Παππά, Σωκρ. Καραντινό, Θάνο Κωτσόπουλο, Κ. Καρθαίο κ.ά. Ως μαθήτρια της Σχολής έπαιξε σε διάφορα έργα του «Εθνικού» και στο Χορό της Ηλέκτρας του Σοφοκλή. Πρώτη επαγγελματική εμφάνιση το 1953, με το θίασο Βασ. Διαμαντόπουλου, στο Φιόρο του Λεβάντε.

Συνεργάστηκε με τους θιάσους: Κατερίνας (Ανδρεάδη), «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο» Μάνου Κατράκη, Κ. Μουσούρη, Ν. Χατζίσκου – Τιτ. Νικηφοράκη, Θέατρο «Κοτοπούλη», Μαίρης Αρώνη, Βίλμας Κύρου, Διον. Παπαγιαννόπουλου, «Νέο Θέατρο» Βασ. Διαμαντόπουλου – Μαρ. Αλκαίου, Δημ. Παπαμιχαήλ, «Εταιρία Αρχαίου Δράματος» Κωστή Μιχαηλίδη, Δάφνης Σκούρα - Γιάννη Αργύρη, Γκέλλυς Μαυροπούλου, «Πειραματικό Θέατρο» Μαριέττας Ριάλδη, Στ. Παράβα – Χρ. Εξαρχάκου, «Εθνικό Θέατρο», ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας κ.ά.

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε στις ταινίες: Ο Μιμίκος και η Μαίρη, Η λίμνη των στεναγμών, Έξω οι κλέφτες, Ηλέκτρα (Μιχ. Κακογιάννη), Πρόσωπο με πρόσωπο κ.ά.

Ασχολήθηκε με το φωνητικό «ντουμπλάζ» άλλων ηθοποιών σε διάφορες ταινίες και υπήρξε αφηγήτρια σε ορισμένα ντοκιμαντέρ.

Στην τηλεόραση πήρε μέρος στα θεατρικά έργα: Ο ξένος, Η Δράκαινα (στον επώνυμο ρόλο) και στην τηλεοπτική σειρά Δρόμος χωρίς γυρισμό.

Στο ραδιόφωνο έπαιξε σε πολλά θεατρικά έργα και σε εκπομπές συνεχείας.

Δίδαξε Υποκριτική στη Δραματική Σχολή Λυκ. Σταυράκου. Παντρεύτηκε τον ηθοποιό – σκηνοθέτη Γρ. Κ. Μασσαλά. Κόρη τους η θεατρολόγος και φιλόλογος Λαμπρή Μασσαλά.

Ο τελευταίος της θεατρικός ρόλος ήταν στο «Σπίτι της Μπερνάρντα Αλμπα», σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, με το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας.

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών και κηδεύτηκε στο το Α΄ Νεκροταφείο.

ΠΑΠΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο Γεώργιος Παππάς ήταν Έλληνας δραματικός ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1909. Ήταν γιος του δημοσιογράφου Σπυρίδωνα Παππά και της ποιήτριας Θεώνης Δρακοπούλου, που έγινε γνωστή με το ψευδώνυμο "Μυρτιώτισσα".

Σπούδασε στην Ελβετία όπου και έλαβε δίπλωμα Γεωπονικής και επανερχόμενος στην Ελλάδα διορίστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών απ΄ όπου και ακολούθησε διπλωματική σταδιοδρομία, την οποία όμως και εγκατέλειψε όταν εμφανίσθηκε στη θεατρική σκηνή το 1931 με το θίασο του Μήτσου Μυράτ στο έργο "Κύκνος" του Σόμερσετ Μωμ και αργότερα ως συνθιασάρχης με τους θιάσους της Κυβέλης, της Κοτοπούλη κ.ά.

Ο Γεώργιος Παππάς χρημάτισε στη συνέχεια μέλος του θιάσου αλλά και πρωταγωνιστής του Βασιλικού Θεάτρου Αθηνών παίζοντας πάντα πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αλλά και ο ίδιος, στη διάρκεια της κατοχής, διετέλεσε θιασάρχης με την Βάσω Μανωλίδου, τον Βεάκη και τον Δενδραμή.

Μετά τον πόλεμο συνεργάστηκε με την Κατερίνα και με τον θίασο Λαμπέτη - Χορν, ενώ ανέλαβε και καθηγητής της υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου. Εξαιρετική επιτυχία σημείωσε στα έργα "Έγκλημα και τιμωρία", "Δον Ζουάν", "Καίσαρ και Κλεοπάτρα", "Αγία Ιωάννα", "Ευαγγελισμός" κ.ά.

Ο Γεώργιος Παππάς τιμήθηκε με το χάλκινο παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής για τη προσφορά του στο γαλλικό θέατρο. Μετάφρασε πολλά θεατρικά έργα αρκετά από τα οποία και σκηνοθέτησε ο ίδιος. Πέθανε νέος, στις 3 Μαΐου του 1958.

ΠΕΡΛΕΓΚΑΣ ΤΙΜΟΣ

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 22 Οκτωβρίου του 1938.
Σε νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και έπαιξε ποδόσφαιρο στον Πατρέα.
Ήρθε στην Αθήνα το 1955 και γράφτηκε στη Σχολή Σταυράκου για να γίνει ηθοποιός. Δάσκαλοί του υπήρξαν ο Μάνος Κατράκης, ο Νίκος Τζόγος και ο Γιώργος Θεοδοσιάδης.

Πρωτοεμφανίστηκε στο Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, όπου παρέμεινε ενάμιση χρόνο, στους "Πέρσες" και ύστερα περιόδευσε στην Ευρώπη με τις "Όρνιθες" του Αριστοφάνη.

Στη συνέχεια πήγε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όπου έμεινε δύο χρόνια. Συνεργάστηκε πέντε χρόνια με το θίασο Καρέζη-Καζάκου. Άλλες θεατρικές παραστάσεις του ήταν: "Ένα καπέλο γεμάτο βροχή", "Το γλυκό πουλί της νιότης" "Η επιστροφή της γηραιάς κυρίας" "Η κυρία του Μαξίμ" "Μετά το πανηγύρι".

Στον κινηματογράφο συμμετείχε σε πολλές ταινίες όπως στη "Μαντώ Μαυρογένους ", "Μια γυναίκα στην αντίσταση" κ.ά.

Υπήρξε Μέλος του ΚΚΕ από το 1975. Μετά τη μεταπολίτευση έγινε γραμματέας του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.). Υπήρξε πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ). Επίσης ήταν καλλιτεχνικός διευθυντής του πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου.Υπήρξε και ποδοσφαιριστής στο τοπικό πρωτάθλημα Αχαίας.

Πέθανε στις 20 Απριλίου 1993 από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Βρέθηκε νεκρός σε παγκάκι, όπου στάθηκε καθώς αισθάνθηκε αδιαθεσία, κάτω απ΄ τον σταθμό του ηλεκτρικού στο Μαρούσι.

ΜΑΛΟΥΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ


Γεννήθηκε στη Δημητσάνα Γορτυνίας το 1936. Είναι αδελφός του επίσης ηθοποιοί Γιάννη Μαλούχου. Έδωσε μεγάλο αγώνα να σώσει τους δυο γιους του από τα ναρκωτικά, αλλά έχασε τον ένα από αυτήν την αιτία το 2000, ενώ τον άλλον σε τροχαίο δυστύχημα το 2009.



ΝΙΤΣΑ TΣΑΓΑΝΕΑ

Η Νίτσα Τσαγανέα ήταν Eλληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1899 και πέθανε στις 30 Απριλίου του 2002. Πρώτος σύζυγος της ήταν ο ηθοποιός Γιώργης Βιτσώρης, ενώ δεύτερος σύζυγός της ήταν ο επίσης ηθοποιός Χρήστος Τσαγανέας.

Πιο γνωστές ταινίες της είναι οι Ένας ήρωας με παντούφλες και Οι Γερμανοί ξανάρχονται. Κατέληξε φτωχή και το νοίκι της το πλήρωνε ο Δημήτρης Χορν.

Κηδεύτηκε στο Α΄ νεκροταφείο, δίπλα από την αγαπημένη της κόρη, την επίσης ηθοποιό Λιάνα Βιτσώρη


ΣΕΙΛΗΝΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Eίχε γεννηθεί το 1936 στην Αίγινα και πρωτοβγήκε στο θέατρο το 1954, είχε κάνει καλές σπουδές χορού δίπλα στη Ραλού Μάνου (είχε χορέψει και στο Ελληνικό Χορόδραμα), τον Αγγελο Γριμάνη, τον Μανώλη Καστρινό.

Στο χώρο του θεάματος μπήκε με φόρα, θέλοντας να κατακτήσει και να διακριθεί σε κάθε τομέα του. Και τα κατάφερε και ως χορευτής, και ως χορογράφος και ως ηθοποιός.

Ξεκίνησε ως χορευτής και ηθοποιός στην επιθεώρηση και το 1962 μπήκε και στον κινηματογράφο. Μέχρι και κινηματογραφικές ταινίες γύρισε κατά την τριετία 1965-76.
Ο αδελφός μου ο λόρδος», «Ο γαμπρός μου ο προικοθήρας» κ.ά).

Aπό τις πιο ξεχωριστές δουλειές του είναι οι χορογραφίες του «Πλούτου» του Αριστοφάνη που ανέβασε στο Εθνικό Θέατρο ο Σταμάτης Φασουλής το καλοκαίρι του 1994, με τον Γιώργο Κιμούλη και τον Γιώργο Αρμένη, οι χορογραφίες του στους «Φοιτητές» του Ξενόπουλου, που ανέβασε ο Κώστας Τσιάνος ως μιούζικαλ στο ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας το 1993, αλλά και η σκηνοθεσία και η χορογραφία της παράστασης «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ» με τον Γιώργο Πιατά (1996), που παρουσιάστηκε από την Μπάνια Λούκα και το Βελιγράδι μέχρι κάθε γωνιά της χώρας μας.

Οι τελευταίες παραστάσεις που έφεραν την υπογραφή του ήταν η επιθεώρηση,
«Τα παραμύθια του...Χάλι μας»
με τον Σωτήρη Μουστάκα και τον Σταύρο Παράβα.

Πέθανε στις 2 Μαίου 1998 στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών κατά τη διάρκεια εγχείρησηs ανοιχτής καρδιάς και κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

ΑΛΙΦΕΡΗ ΜΑΡΙΑ

Η Μαρία Αλιφέρη είναι ηθοποιός του θεάτρου της τηλεόρασης και του κινηματογράφου καθώς και επιτυχημένη στο παρελθόν παρουσιάστρια τηλεοπτικών εκπομπών.
Γεννήθηκε στις 8 Μαίου 1950 στον Άγιο Ιωάννη Σπάρτης.

Το πραγματικό της όνομα είναι Μαρία Αλιφεροπούλου. Σπούδασε και πήρε πτυχίο από την Νομική Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο στην τηλεόραση το 1972 και στο θέατρο το 1973.

Έπαιξε σε πολλές επιτυχημένες σειρές της τηλεόρασης ενώ παρουσίασε και τηλεπαιχνίδια («Τα τετράγωνα των αστέρων», «Κάνε ότι κάνω») με τεράστια επιτυχία.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές του 1980 ήταν μια από τις μεγαλύτερες star της ελληνικής τηλεόρασης.

Δεν έχει παντρευτεί ποτέ. Αξέχαστη ατάκα της ήταν το περίφημο «Σας αγαπώ» που έλεγε με το κλείσιμο της εκπομπής της «Τα τεράγωνα των αστέρων» που είχε γίνει σλόγκαν εκείνη την εποχή.

ΛΑΔΙΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Γεννήθηκε στην Καβάλα κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1930 . Το 1953, συμμετείχε στα καλλιστεία και κέρδισε τον τίτλο Β' Μις Ελλάς, ενώ βγήκε Αναπληρωματική Μις Κόσμος την ίδια χρονιά στην αντίστοιχη διεθνή διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο.

Αποφοίτησε από το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν, με το οποίο και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο στην "Αυλή των θαυμάτων" του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Συνεργάστηκε με το Λαϊκό Θέατρο του Mάνου Kατράκη, τους θιάσους του Πέτρου Φυσσούν, των Γιάννη Φέρτη-Ξένιας Καλογεροπούλου, με τους σκηνοθέτες Μ. Λυγίζο, Π. Κατσέλη, Ντ. Δημόπουλο κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια, συνεργάζεται με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ έχει ανεβάσει θεατρικές παραστάσεις και με δικό της θίασο.

Από το 1996, διδάσκει και έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση στη δραματική σχολή του Διομήδη Φωτιάδη. Σε εκδήλωση της 29ης Μαρτίου 1999 από το Κέντρο Μελέτης και Έρευνας του Ελληνικού Θεάτρου (Θεατρικό Μουσείο), απονεμήθηκε στην ίδια και την Κάκια Αναλυτή το Έπαθλο "Κυβέλη" για τη διαρκή προσφορά τους.


ΜΟΥΣΟΥΡΗ ΡΙΤΑ


Η Ρίτα Μουσούρη ήταν ηθοποιός (1906 - 20 Δεκεμβρίου 1985). Ήταν σύζυγος του Αλέξανδρου Μυράτ. Η πρώτη της εμφάνιση στο θέατρο έγινε το 1928. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε σε ταινίες, όπως Η αδερφή μου θέλει ξύλο, Εγωϊσμός και Ανθισμένη αμυγδαλιά. Πέθανε ξεχασμένη και κηδεύτηκε με παρουσία κανενός ομοτέχνου της στην Νέα Σμύρνη.





ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ


Ο Νίκος Φιλιππόπουλος είναι Έλληνας ηθοποιός. Γεννήθηκε στο Βόλο το 1928. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1945. Από τότε και έως το 1982, έλαβε μέρος σε 62 παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου. Η πιο γνωστή παρουσία του στον κινηματογράφο ήταν η ερμηνεία του Θεμιστοκλή αδελφού της Μάρως Κοντού), στην ταινία "Η γυνή να φοβήται τον άντρα".