ΚΑΒΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ


Ο Λεωνίδας Καβάκος έχει καθιερωθεί ως σπάνιας ποιότητας βιολονίστας και καλλιτέχνης, γνωστός για το υψηλότατο επίπεδο δεξιοτεχνίας του, την έξοχη μουσική του αίσθηση καθώς και την ακεραιότητα της ερμηνείας του. Η διεθνής αναγνώριση ήρθε το 1985 όταν, έφηβος ακόμη, απέσπασε το Πρώτο Βραβείο του "Διαγωνισμού Sibelius" και στη συνέχεια εκείνο του "Διαγωνισμού Paganini", το 1988. Μετά από τις επιτυχίες αυτές προσκλήθηκε από ορχήστρες της Ευρώπης, της Βόρειας Αμερικής και της ’πω Ανατολής και η φήμη του απογειώθηκε.

Ο Λεωνίδας Καβάκος πραγματοποιεί εμφανίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο με αναγνωρισμένες ορχήστρες και Μαέστρους, ενώ επισκέπτεται τακτικά τα σημαντικότερα διεθνή φεστιβάλ, ερμηνεύοντας έργα μουσικής δωματίου με προσκεκλημένες ορχήστρες αλλά και σε ατομικά ρεσιτάλ.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν θα εμφανιστεί με την Accademia Nazionale di Santa Cecilia, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Ατλάντας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης, την Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης, την Ορχήστρα Concertgebouw του ’μστερνταμ, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Gothenburg, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Χιούστον, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ, τη La Scala Filharmonica, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, τη Φιλαρμονική του Λος ’ντζελες, την Ορχήστρα της Minnesota, την National Symphony Orchestra, τη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης, τη Philadelphia Orchestra, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ρότερνταμ και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Τορόντο και θα συνεργαστεί με Διευθυντές Ορχήστρας όπως οι Andrey Boreyko, Rafael Fru"hbeck de Burgos, Myung-Whun Chung, Sir Andrew Davis, Gustavo Dudamel, Christoph Eschenbach, Iva'n Fischer, Hans Graf, Alan Gilbert, Valery Gergiev, David Robertson και Osmo Va"nska".

Από τον Οκτώβριο του 2007 κατέχει τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Camerata Salzburg, διαδεχόμενος το Sir Roger Norrington. Διευθύνει δυο φορές κάθε σεζόν της συνδρομητικής σειράς της Camerata στο Mozarteum του Ζάλτσμπουργκ, ενώ εμφανίζεται επίσης στο Φεστιβάλ του Ζάλτσμπουργκ, στις "Mozartwoche" και στο "Begegnung Festival". Μαζί με την Camerata Salzburg θα εμφανιστεί σε δύο κοντσέρτα στο Konzerthaus της Βιέννης και κατά την ίδια σεζόν θα δώσει συναυλίες στην Αθήνα και τη Γερμανία. Προηγούμενα οδήγησε την Ορχήστρα σε περιοδεία σε Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία και Ελλάδα ενώ, το Φεβρουάριο του 2006, παρουσίασε την Camerata Salzburg στο δικό του Φεστιβάλ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειτο για μια σειρά τριών προγραμμάτων Mozart, όπου ερμήνευσε Πέντε Κοντσέρτα και διηύθυνε Τρεις όψιμες Συμφωνίες. Τα Κοντσέρτα ηχογραφήθηκαν και κυκλοφόρησαν από τη ?Sony? τυχαίνοντας θερμής υποδοχής και κριτικής. Οι "Sunday Times" έγραψαν ότι αυτή η θαυμάσια απόδοση της μεγαλειώδους Συμφωνίας σε Μι μπεμόλ δείχνει ότι θα είναι τόσο εξαιρετικός ως διευθυντής αυτής της θαυμάσιας ορχήστρας μουσικής δωματίου όσο εξαιρετικός είναι ως σολίστας."

Ο Λεωνίδας Καβάκος είναι αναγνωρισμένος εκτελεστής έργων μουσικής δωματίου και συνεργάζεται με πολλούς διακεκριμένους εταίρους, ανάμεσα στους οποίους οι Heinrich Schiff, Natalia Gutman, Emanuel Ax, Lars Vogt, Elisabeth Leonskaja. Πραγματοποιεί τακτικά εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης, ενώ πρόσφατα εμφανίστηκε σε μια σειρά συναυλιών μουσικής δωματίου στα Φεστιβάλ του Verbier και του Ζάλτσμπουργκ. Υπήρξε επίσης προσκεκλημένος του Concertgebouw για ένα Σαββατοκύριακο αφιέρωμα που περιλάμβανε ατομικό ρεσιτάλ και συναυλία μουσικής δωματίου καθώς και σε κοντσέρτο με την Camerata Salzburg.

Πέραν του τελευταίου του δίσκου που περιλαμβάνει τα Κοντσέρτα για βιολί του Mozart με την Camerata Salzburg, ο Λεωνίδας Καβάκος έχει στο ενεργητικό του ένα διακεκριμένο κατάλογο ηχογραφήσεων. Το 1991 απέσπασε το "Βραβείο Gramophone" για την πρώτη στην ιστορία ηχογράφηση του πρωτότυπου Κοντσέρτου για βιολί του Sibelius (1903/04) με την "BIS". ’λλες ηχογραφήσεις του περιλαμβάνουν το Κοντσέρτο για βιολί του Hindemith με τη Φιλαρμονική του BBC ("Chandos"), Σόλο Σονάτες του Ysay"e ("BIS"), έργα των Debussy, Kreisler, Paganini και άλλων ("Delos"), καθώς και τις 6 Humoresques του Sibelius ("Finlandia"). Με την "ECM" κυκλοφόρησε σε ηχογράφηση Σονάτες των Enescu και Ravel μαζί με τον πιανίστα Peter Nagy, καθώς και έργα των Bach και Stravinsky που απέσπασαν τον ακόλουθο έπαινο: "...η εξαίσια τρυφερότητα της ερμηνείας δίνει στη μουσική μια αίσθηση διαχρονικής, σπαραχτικής ομορφιάς... εδώ, η εκτέλεση είναι εξαιρετική για την αδιατάρακτη ισορροπία της και για τις υπέροχες λεπτομέρειές της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου