ΑΛΕΠΟΡΟΣ ΦΩΤΗΣ


Σπούδασε στην Αθήνα με τον Μ. Καλομοίρη και τον Σ. Βασιλειάδη. Γνώστης της κιθάρας και του μαντολίνου, την περίοδο 1949-50 δημιούργησε με Κεφαλλονίτες της Αθήνας τον πρώτο πυρήνα (25μελή) της Xορωδίας του, που την ονόμασε "Κεφαλλονίτικη Χορωδία και Μαντολινάτα" και από τότε ώς σήμερα εργάζεται ακαταπόνητα για τη διάδοση της καντάδας και του χορωδιακού τραγουδιού (με συνοδεία μαντολινάτας ή a cappella).

Από το 1976 δημιούργησε Σχολή παιδικής μαντολινάτας, όπου φοίτησαν εκατοντάδες παιδιά. Έργο του η ίδρυση της "Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος" (στην οποία διετέλεσε πρόεδρος επί 10ετία).

To 1987 είχε την πρωτοβουλία και τον αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση του Α' Πανελλήνιου Χορωδιακού Φεστιβάλ στο "Παλλάς" Αθηνών από την ΕΧΕ. Το 1990 η Χορωδία του συνοδευόμενη από τη διάσημη πλέον 15μελή Μαντολινάτα του προσκλήθηκε σε Αμερική-Καναδά και "μάγεψε" την Ομογένεια, και όχι μόνο...

Ως δημιουργός έχει γράψει πολλά φωνητικά έργα (όπως, τη λαϊκή όπερα "Ο Τρύγος"), έχει μελοποιήσει στίχους Επτανησίων ποιητών (όπως του Λασκαράτου) και έχει συνθέσει πολυάριθμα πασίγνωστα τραγούδια σε στίχους δικούς του (όπως, το "Απόψε την κιθάρα μου τη στόλισα κορδέλες και στα καντούνια περπατώ για τσ' όμορφες κοπέλες"...). Συνολικά οι καντάδες και τα τραγούδια που έχει γράψει φτάνουν τον αριθμό 1.000 (!).

Στους δίσκους της Χορωδίας του: "Ελληνικά εμβατήρια" (συνεργασία με την ΑΣΔΕΝ, 1968), "Πάρτυ στη Βουλιαγμένη" (συμμετοχή, 1983) "Καντάδες της Παλιάς Αθήνας" (1987) και "Αναμνήσεις της Παλιάς Αθήνας" (1993. Έχει επίσης μια κόρη την Πόπη που είναι καθηγήτρια κλασικού χορού και χορογράφος.