ΤΖΑΒΕΛΑΣ ΠΑΝΟΣ

Ο Πάνος Τζαβέλας γεννήθηκε το 1925 στην Κοζάνη.

Με την κήρυξη του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου εντάσσεται στην ΕΠΟΝ και τον επόμενο χρόνο βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ.

Ξαναβγαίνει στο βουνό με το Δημοκρατικό Στρατό, τραυματίζεται, συλλαμβάνεται και ακρωτηριάζεται το δεξί του πόδι.

Ακολουθεί φυσικά η γνωστή καταδίωξη που επιφύλασσε σε όλους τους αριστερούς το τότε δεξιό καθεστώς.

Έχοντας ήδη καταδικαστεί τρεις φορές σε θάνατο προβάλλεται από τη νόσο του Burgen και το 1959 αναγκάζεται να πάει στην τότε Σοβιετική Ένωση για να θεραπευτεί.

Παρέμεινε όμως εκεί και μετά την αποθεραπεία του για να σπουδάσει μουσική και τότε ήταν που γνώρισε τον μεγάλο συνθέτη Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το ʼ65 αλλά το ʼ68 η χούντα τον συνέλαβε για «παράνομη δράση» εναντίον της και βρέθηκε και πάλι στη φυλακή.

Αποφυλακίστηκε το ʼ71 λόγω της υγείας του και άρχισε να τραγουδά σε μπουάτ της Πλάκας μέσα . Έστω όμως και υπό αυτές τις συνθήκες καταφέρνει να μεταδώσει έναν αέρα και βέβαια την αγάπη του για την ελευθερία στο κοινό που τον παρακολουθούσε φανατικά.

Μετά τη μεταπολίτευση και δίχως φόβο πλέον συνεχίζει να ερμηνεύει τα αγαπημένα του αντάρτικα τραγούδια, τη μουσική επένδυση της Εθνικής Αντίστασης, μαζί με την τότε σύντροφο του Νατάσα Παπαδοπούλου.

Ο Τζαβέλας υπήρξε πάντα συνεπής με τον εαυτό του, την ιδεολογία και τις απόψεις του και αυτό ήταν φανερό τόσο στις επιλογές τον τραγουδιών τα οποία ερμήνευε με τον μοναδικό, «επαναστατικό» του τρόπο.

Ο Πάνος Τζαβελαs έφυγε, μετά από μια εξαιρετικά σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός”. Ήταν 84 χρόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου