ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

Ο Σταύρος Ξαρχάκος (γενν. 14/3/1939), ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες, με βαθειά επίδραση στη σύγχρονη ελληνική μουσική, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και με την πρώτη εμφάνισή του, στις αρχές της δεκαετίας του '60, αναγνωρίσθηκε ως σπουδαίος συνθέτης τραγουδιών.

Προς το τέλος της ίδιας δεκαετίας στράφηκε στην κλασική μουσική και μελέτησε την τεχνική της (αρμονία, σύνθεση, διεύθυνση ορχήστρας). Για το σκοπό αυτό έμεινε αρκετό καιρό στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, κοντά στην Nadia Boulanger και τον David Diamond.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 συνάντησε τον Leonard Bernstein και εργάσθηκε αρκετό καιρό στο πλάι του, διευθύνοντας πολλά κονσέρτα.Ασχολήθηκε με ποικίλα είδη μουσικής.

Δεν έπαψε ποτέ να συνθέτει τραγούδια, ενώ παράλληλα έγραφε και παρουσίαζε πιο σύνθετα έργα, καθώς και μουσική για μπαλέτο, θέατρο, κινηματοργάφο και τηλεόραση.

Έχει ηχογραφήσει 37 δίσκους μακράς διαρκείας με μουσική του. Ταυτόχρονα, ως αρχιμουσικός, έχει διευθύνει πολλές ορχήστρες σε όλο τον κόσμο.

Έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την πολιτική, κοινωνική και καλλιτεχνική ζωή της χώρας του και ενεπλάκη άμεσα για ένα διάστημα, στη δεκαετία του '80, με την πολιτική.

Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, όπου έγινε αντιδήμαρχος πολιτιστικών θεμάτων. Στη συνέχεια, εξελέγη δύο φορές βουλευτής Αθηνών, για να παραιτηθεί, όμως, τελικά, από το αξίωμα αυτό.

Τον Μάιο του 1994 ανακηρύχθηκε Διδάκτωρ Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Adelphi της Νέας Υόρκης. Στις αρχές του 1995 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της νεοϊδρυμένης "Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου