ΒΟΣΣΟΥ ΣΟΦΙΑ


Η Σοφία Βόσσου γεννήθηκε στην Πάτρα στις 5/12/1961, ζει στην Αθήνα από το 1972 και ξεκίνησε το 1979 σαν πιανίστα στην Πλάκα.

Σπούδασε μουσική, πιάνο και θεωρητικά, με τον Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη και την Ασπασία Κανελλάκου. Από πολύ μικρή είχε την τύχη να συνεργαστεί με μεγάλους μουσικούς όπως ο Χρήστος Λεοντής, ο Μάνος Λοΐζος, ο Δήμος Μούτσης, ο Νότης Μαυρουδής, ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Μάριος Τόκας και πολλοί,άλλοι. Από νωρίς ξεχώρισε ως εξαιρετική ερμηνεύτρια που χειρίζεται με άνεση και επιτυχία πολλά διαφορετικά μουσικά είδη.

Συνθετικό και στιχουργικό ταλέντο, γράφει μουσική και στίχο στα τραγούδια της και παράλληλα έχει δώσει πολλά τραγούδια σε μεγάλους τραγουδιστές.

Η επαγγελματική της καριέρα στο τραγούδι ξεκίνησε από την μπουάτ "ΣΟΥΣΟΥΡΟ" και συνέχισε λίγο αργότερα στις "ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ". Παράλληλα εμφανιζόταν σε συναυλίες δίπλα στον Χρήστο Λεοντή, με τον οποίο έκανε και την πρώτη της εμφάνιση στο βινύλιο.

Το 1984 κέρδισε το Α' Βραβείο σύνθεσης-στίχου με το τραγούδι «Χαμένη ισορροπία» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Έχει κάνει πάνω από 400 συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ πλούσια είναι η κατάθεσή της στη δισκογραφία και οι συνεργασίες της με μεγάλους τραγουδιστές (Μαρινέλλα, Γρ. Μπιθικώτσης, Τ. Βοσκόπουλος, Β. Παπακωνσταντίνου, Μ. Λιδάκης, Μ. Λίντα, Μ. Δημητριάδη κ.ά.).

To 1985 συμμετέχει στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, κατακτώντας το "Α' Βραβείο Σύνθεσης". Εκεί γνωρίζει και τον Ανδρέα Μικρούτσικο και αρχίζει η συνεργασία τους.

To 1991 συμμετέχει στο Φεστιβάλ Eurovision με το τραγούδι "Άνοιξη". Τον χειμώνα του 1992 συνεργάζεται με την Μαρινέλλα και τον Γιώργο Κατσαρό, ενώ τον χειμώνα του 1993 κάνει το ντεμπούτο της στο θέατρο αλλά και στην τηλεόραση.

Άνθρωπος με πολλά πρόσωπα και ταλέντα, πρωταγωνίστησε στο θέατρο δίπλα στον Γρηγόρη Βαλτινό στο μιούζικαλ «Η ζωή του Τσέχωφ» ενώ γνωστή είναι η επιτυχημένη ενασχόλησή της με το ραδιόφωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου