ΓΑΙΤΑΝΟΣ ΠΕΤΡΟΣ

Ο Πέτρος Γαϊτάνος γεννήθηκε στη Δράμα. Μετά από πολυετείς μουσικές σπουδές πήρε πτυχίο Βυζαντινής και Ευρωπαϊκής μουσικής από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών.

Η πρώτη του δισκογραφική δουλειά "Δίλημμα" σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη , είναι γνωστή από τη μεγάλη επιτυχία του τραγουδιού "Λάθος Εποχή".

Ακολούθησαν "Γυάλινος Δρομέας " και "Σε πρώτο πρόσωπο", δισκογραφικές δουλειές στις οποίες ο Πέτρος Γαϊτάνος συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες όπως Γιάννης Σπανός, Χρήστος Νικολόπουλος, Αρλέτα, Διονύσης Τσακνής, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και στιχουργούς όπως Λίνα Νικολακοπούλου, Μάνος Ελευθερίου κ.λ.π.

Οι δίσκοι αυτοί ανέδειξαν εκτός από σημαντικές συνεργασίες και επιτυχίες όπως "Στο κάστρο το παλιό", "Και με παίρνουν τα κλάματα " ενώ η τελευταία του δισκογραφική δουλειά "Πολιτεία Δ'", είναι σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και στίχους του Μάνου Ελευθερίου.

Σε ζωντανές εμφανίσεις ο Πέτρος Γαϊτάνος συνεργάστηκε με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χάρις Αλεξίου, το Γιώργο Νταλάρα, το Γιάννη Πουλόπουλο, το Γρηγόρη Μπιθικώτση, το Γιάννη Μαρκόπουλο και το Μίκη Θεοδωράκη.

Έλαβε μέρος σε πολλές συναυλίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό όπως ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Ισραήλ, Κύπρο και εκπροσώπησε το Νοέμβριο του 1996 στο Μεσογειακό Φεστιβάλ "Η νύχτα της Μεσογείου", την Ελλάδα, τραγουδώντας δημοτικά τραγούδια.
Επίσης συμμετείχε σε συναυλίες του Μίκη Θεοδωράκη με πιο σημαντική εκείνη στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Στις 30 Μαρτίου 1998, ο Πέτρος Γαιτάνος, έδωσε μεγαλοπρεπή, τετράωρη συναυλία στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης, μπροστά σε 7.000 θεατές.
Τον χειμώνα 1998-1999 εμφανίζεται στην "Αίγλη" Θεσσαλονίκης.

Το Πάσχα του 2000, κυκλοφορεί το δεύτερο cd με παραδοσιακά τραγούδια με τίτλο «Σαν τα κρύα τα νερά». Το άλμπουμ περιλαμβάνει παραδοσιακά τραγούδια της Μακεδονίας.

Ο ερμηνευτής πήρε την απόφαση της έκδοσης αυτού του άλμπουμ αφενός από πραγματική αγάπη και αφοσίωση στην Ελληνική Παραδοσιακή μουσική και αφετέρου από την ενθάρρυνση που του έδωσε η ανταπόκριση και η συγκίνηση του κόσμου.

Την άνοιξη του 2000 διασκευάζει και τραγουδάει το τραγούδι του Γιάννη Μαρκόπουλου «Η Μανά του Αλέξανδρου» . Τη χρονιά 1999 - 2.000 συνεργάζεται με τον Γιώργο Χατζηνάσιο.

Ο συνθέτης γράφει για τον Πέτρο Γαϊτάνο τραγούδια τα οποία ακούγονται στις τηλεοπτικές σειρά "Σύνορα αγάπης" και "Στα φτερά του έρωτα".Στην διάρκεια της καλλιτεχνικής του πορείας υπηρέτησε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του ιδρύματος “Καρίττειον Μέλαθρον”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου