ΓΚΑΪΦΥΛΛΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας είναι ένας από τους σημαντικότερους και διαχρονικότερους Έλληνες τραγουδοποιούς. Γεννήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1947 στο Σουφλί του Έβρου και το 1953, σε ηλικία 6 ετών εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Κομοτηνή, όπου μεγάλωσε και τελείωσε το σχολείο.

Το 1968 κάνει τον πρώτο του δίσκο στη Lyra του Αλέξανδρου Πατσιφά με τίτλο το όνομά του. Στην δουλειά αυτή ερμηνεύει και γράφει, επηρεασμένος από το Νέο Κύμα .Ακολουθεί το "Ωτοστόπ" (Lyra 1971) και η "Ατέλειωτη Εκδρομή" (Minos 1975), δυο θρυλικοί rock δίσκοι με πολλά παραδοσιακά ηχοχρώματα.

Εκείνα τα χρόνια κάνει αρκετούς δίσκους 45 στροφών, ενώ συμμετέχει και σε δισκογραφικές δουλειές άλλων δημιουργών. Το 1977 έπειτα από ώριμη σκέψη, εγκαταλείπει τη δισκογραφία και τη νύχτα της Αθήνας και γυρίζει στην πατρίδα του, τη Θράκη, όπου δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να ασχολείται με τη μουσική.

Το 1977 άνοιξε ένα δισκοπωλείο – βιβλιοπωλείο, το περίφημο «Κύτταρο» που για τα επόμενα 26 χρόνια (έως τις αρχές του 2003) υπήρξε μια σημαντική κοιτίδα πολιτισμού για όλη την περιοχή. Το 1985 κυκλοφορεί από την Philips τον τρίτο ολοκληρωμένο προσωπικό του δίσκο, το «Φύλλο Πορείας» στον οποίο συμμετέχει και η σύζυγός του Λία Τζιαμπάζη.

Με τη νομικό και τραγουδίστρια Λία Τζιαμπάζη παντρεύτηκαν στις αρχές του 1985 και μέχρι σήμερα ζούνε μαζί στην Κομοτηνή. Έχουν δύο παιδιά, τη Δανάη (γεν. 1985) και τον Κωνσταντίνο (γεν. 1987).

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας ξεκινά τις δικές του δισκογραφικές παραγωγές μέσα από το label «Δίσκοι Κύτταρο». Θα κάνει δύο προσωπικούς δίσκους, το «Βραδιάζει» (1991), το «Stavento» (1999), ένα cd single με τον τίτλο «Το τραγούδι της τιμής» (1997) όπου συνεργάζεται με το σχήμα «Αλάβαστρο» (μουσουλμάνοι μουσικοί της Κομοτηνής) και το περίφημο «Επί Πτυχίω» (1996) με τραγούδια που έγραψαν και ερμήνευσαν φοιτητές του «Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης» όπως ο Λάκης Λαζόπουλος, ο Θοδωρής Ξυδιάς, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Γιώργος Λαγγουρέτος, η Λία Τζιαμπάζη κ.ά.

Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας εκτός από παραγωγός του δίσκου, συμμετέχει και με το «Αντισταθείτε» του Μιχάλη Κατσαρού.

Έχει γράψει μουσική και τραγούδια για θεατρικά έργα που ανέβασε το ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Κομοτηνής: Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου, Τύμπανο τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα του Γιάννη Ξανθούλη, Το φιντανάκι του Παντελή Χορν, Μιας πεντάρας νιάτα των Ασημάκη Γιαλαμά – Κώστα Πρετεντέρη, Η αυλή των θαυμάτων του Ιάκωβου Καμπανέλλη κ.ά.

Το 2006 πήρε μέρος στο ντοκιμαντέρ του Αντώνη Μποσκοΐτη "Σκηνές Rock - Ζωντανοί στο Κύτταρο" για τη γέννηση του ελληνικού rock. Το 2008 ανέβασε, σε μορφή λαϊκού ορατορίου, το ποιητικό έργο του Οδυσσέα Ελύτη «Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας» σε Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη.

Το 2010 κυκλοφόρησε από τη Lyra το διπλό live album «Αυτά που ρωτάς – Ζωντανά στο Κύτταρο» όπου αποτυπώνει με ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο τρόπο τις επιτυχημένες εμφανίσεις του, στη μουσική σκηνή «Κύτταρο» της Αθήνας όπου εμφανίστηκε το Νοέμβριο του 2009. Στον δίσκο αυτό υπάρχουν παλιά και καινούργια τραγούδια. Με αυτή την δουλειά επέστρεψε δυναμικά στο δισκογραφικό προσκήνιο έπειτα από απουσία 11 χρόνων.

Ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας συνεργάστηκε στη δισκογραφία με σημαντικούς μουσικούς, συνθέτες, ενορχηστρωτές αλλά και διαχρονικούς στιχουργούς και ποιητές.

Από το καλοκαίρι του 1968 που τραγούδησε για πρώτη φορά στο αθηναϊκό κοινό, στη μπουάτ «11» της Κυδαθηναίων μέχρι τις πρόσφατες εμφανίσεις του, έχει συνεργαστεί σε συναυλίες και μουσικές παραστάσεις με κορυφαίους ερμηνευτές, τραγουδοποιούς και συγκροτήματα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου