ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΠΕΤΡΟΣ


Γεννήθηκε στα Ταμπούρια έζησε στο Κερατσίνι. Αξιόλογος τραγουδιστής έκανε πολύ σπουδαία καριέρα .

Η παρουσία του, επί 20 χρόνια στο λαϊκό τραγούδι συνδέθηκε με πολύ μεγάλες επιτυχίες στη δισκογραφία και στο πάλκο. Ο στόχος του, ήταν να γίνει μηχανικός στο εμπορικό ναυτικό.Παράλληλα με τις σπουδές του, τραγουδούσε ερασιτεχνικά. Έκανε καντάδες στα κορίτσια τις γειτονίας του και έπαιζε κιθάρα στους φίλους του. Σε ηλικία 18 χρονών, πήγε με την παρέα του, στο κέντρο "Ρουσετου" στον Κορυδαλλό.

Η φωνή του νεαρού Πέτρου ζεστή και μελωδική έκανε μεγάλη εντύπωση στον ιδιοκτήτη του μαγαζιού, ο οποίος του πρότεινε να τραγουδήσει επαγγελματικά, πράγμα που έγινε. Στο ίδιο διάστημα ο Αναγνωστάκης, έμαθε να παίζει Θαυμάσια κιθάρα . 18 ετών όταν ήταν Φοιτητής έκανε καντάδα με Κιθάρα στην περιοχή Θεμιστοκλιο όταν τον άκουσε ο Χρήστος Κολοκοτρώνης και τον πήγε Στην Κολούμπια.

Το ντεμπούτο του στη δισκογραφία έκανε το 1957,Ηχογράφησε το πρώτο του τραγούδι διάλογο με τη Γιώτα Λύδια "Είμαι γνήσια τσιγγάνα στην Columbia" σε στίχους Χρίστου Κολοκοτρώνη και μουσική Βασίλη Καραπατάκη. Στην "Columbia" έκανε αλλά τέσσερα τραγούδια.

Ένα χρόνο αργότερα, το 1958 ο Πέτρος Αναγνωστάκης συνεργάζεται στο πάλκο και στο στούντιο με τον Γιώργο Ζαμπέτα και τη Ρία Κούρτη Εμφανίσθηκαν στον "Κήπο του Αλλάχ" στο Αιγάλεω, όπου εκτός από τους τακτικούς θαμώνες, διασκέδασαν με τα τραγούδια του και πολλές προσωπικότητες του διεθνούς τζετ-σετ, που επισκέπτονταν την Αθήνα.Σε δίσκους ο Αναγνωστάκης έκανε επιτυχίες τις συνθέσεις του Ζαμπέτα "Ζαλούμπα", "Μεξικάνα", κ.α.

Ο Αναγνωστάκης συναγωνίζεται σε λαοφιλία τους μεγαλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές τις εποχής.Οι Συνεργασίες του στην " Odeon-Parlophone " με Μπακάλη, Γκούτη , Δερβενιώτη, Βίρβο, Μανήσαλη κ.α. Τον φέρνουν πρώτο σε πωλήσεις δίσκων.

Τον Ιούλιο-Αύγουστο του 1963, ο Πέτρος Αναγνωστάκης έλαβε μέρος στο Α' Φεστιβάλ λαϊκού τραγουδιού στο Στάδιο Καραϊσκάκη και τον Αύγουστο πήρε το πρώτο Βραβείο Ερμηνείας με το τραγούδι του Κώστα Μάνεση και στίχους Κέκεση " (Αυτός που δεν Αγάπησε) Μετά το βραβείο του έγιναν προτάσεις να παίξει στον Κινηματογράφο ,αλλά αυτός αρνήθηκε.

Περιόδευσε στην Αυστραλία Σιδνευ -Μελβούρνη. ο Αναγνωστάκης αποσύρθηκε από τη δισκογραφία.Τα τελευταία χρόνια της ζωής του εργαζόταν κατά διαστήματα σε λαϊκά κέντρα του Πειραιά. Βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος, ζούσε με το παράπονο και με τη σκέψη ότι τον έχουν ολοι εγκαταλείψει.

Πέθανε στο σπίτι του στο Κερατσίνι 1 Ιουλίου 1995