ΤΑΜΠΟΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Ο Δημήτρης Ταμπόσης γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου του 1949 στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας και εκεί πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Από πάρα πολύ μικρός εμφάνισε την καλλιτεχνική του φύση καθώς και την δίψα του για εμπειρίες και ταξίδια. Το 1958 έρχεται στην Ελλάδα όπου τελειοποιεί την ελληνική γλώσσα.

Το ξεκίνημα γίνεται γύρω στο 1963 όταν βρίσκει τον πρώτο του έρωτα… μια κιθάρα. Αυτό ήταν. Το πάθος σε συνδυασμό με το ταλέντο του τον οδηγούν στον κόσμο της μουσικής. Αυτοδημιούργητος πιτσιρικάς ακόμη, γίνεται μέλος του γκρουπ SHARKS και μαζί κερδίζουν τα πρώτα βραβεία σε πολλούς διαγωνισμούς της εποχής- τα γνωστά «Κυριακάτικα Πρωινά».

Με τους CINQUETTI, τους STORKS του Ρήγα Σαριτζιώτη και τους ARTOMICS δουλεύει στα καλύτερα κλαμπ της Αθήνας.Το 1968 έρχεται το πρώτο συμβόλαιο με την Columbia και κυκλοφορούν δύο δισκάκια 45 στροφών. Την ίδια εποχή, με την βοήθεια και τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα αρχίζει να εμφανίζεται και σε έργα του ελληνικού κινηματογράφου:

Από την Ελλάδα ο Δημήτρης φεύγει το 1970 «με 4 δολάρια στην τσέπη, μια βαλίτσα και πολλά όνειρα» όπως χαρακτηριστικά έχει πει. Προορισμός το Παρίσι. Συνεργάζεται ως κιθαρίστας / τραγουδιστής για ένα χρόνο περίπου με τους APHRODITE’S CHILD και μετά την αποχώρηση του Βαγγέλη Παπαθανασίου, μαζί με τον Ντέμη Ρούσο, τον Λουκά Σιδερά, τον Λάκη Βλαβιανό και τον Χάρη Χαλκίτη περιοδεύουν στην Ευρώπη περίπου για ένα χρόνο.

Στη συνέχεια ο καθένας ακολουθεί τον δικό του δρόμο. Με τους Λουκά Σιδερά, Λάκη Βλαβιανό και Χάρη Χαλκίτη φτιάχνουν τους EROS και κυκλοφορούν ένα δίσκο 45 στροφών.

Το επόμενο βήμα του Δημήτρη είναι να υπογράψει με την Polygram-Philips Γαλλίας ως σόλο τραγουδιστής. Η πρώτη μεγάλη επιτυχία “Poor Soul” κυριολεκτικά τον εκτοξεύει στην 1η θέση στα Top Ten των γαλλικών charts.

Το πολυετές συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την Philips, όμως, τον αναγκάζει να καθυστερήσει το επόμενο βήμα του στην Αμερική η οποία του κάνει προτάσεις ήδη από το 1975.

Στην Ελλάδα επιστρέφει το 1979 όπου και ηχογραφεί το πρώτο του album στα ελληνικά με τίτλο Δημήτρης Ταμπόσης και με τραγούδια του Σταμάτη Σπανουδάκη. Δύο χρόνια αργότερα ακολουθεί το δεύτερο με τίτλο Δημήτρης Ταμπόσης και με τραγούδια δικά του και του Σταμάτη Σπανουδάκη, σε συνεργασία με τον Δημήτρη Κατακουζηνό. Το 1982 κυκλοφορεί το τρίτο με τίτλο “Κύριε Τάδε” βασισμένο σε μια ιδέα των Φώτη Μεταξόπουλου και Γιάννη Καλαμίτση, και σε συνεργασία με τον Δημήτρη Κατακουζηνό. Ιδιαίτερη παρουσία η συμμετοχή της Αλέκας Κανελλίδου στο ντουέτο “Δος μου”.

Το 1983 επιτέλους αντικρίζει την Αμερική που δεν κρύβει πόσο δέος του προκαλεί στην αρχή. Κάνει εμφανίσεις σε όλη σχεδόν τη χώρα και στον Καναδά.

Το 1993 επιστρέφει στην Ελλάδα με το 4ο κατά σειρά album στα ελληνικά Μια φορά. Εν τω μεταξύ, το χειμώνα του ’93 κυκλοφορεί σε Αμερική και Ευρώπη ο 10ος δίσκος του Beppe Cantarelli συμπερι- λαμβάνοντας 2 τραγούδια του Δημήτρη.

Το 1996 ξαναφεύγει για την Αμερική όπου ζει για 2 περίπου χρόνια στο Chicago. Από το 1998 επιστρέφει στην Ελλάδα. Συνθέτει μουσική για δύο θεατρικές παραστάσεις της Δέσποινας Τομαζάνη (1998 - Ίντα, 2006 - Φαίδρα).

Από τις αρχές του 1999 έως και σήμερα, ζει και εργάζεται ως μουσικός στην Ρόδο στο Sofitel Capsis Hotel. Συνεχίζει να γράφει μουσική και να τραγουδάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου