ΠΟΛΥΜΕΡΗΣ ΦΩΤΗΣ

Ο Φώτης Πολυμέρης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1920, κατάγεται από τα Κουβαλάτα της Κεφαλονιάς και το πραγματικό του όμονα είναι Φώτης Παλημέρης.

Η ενασχόλησή του με τη μουσική υπήρξε πολυεπίπεδη: στην προπολεμική Αθήνα ήταν ήδη φημισμένος τραγουδιστής του ελαφρού τραγουδιού, ενώ έγραψε μουσική και στίχους για 100 τουλάχιστον τραγούδια.

Πρωτοτραγούδησε σε δίσκο το 1935. Με το ψευδώνυμο Π. Φώτης τραγούδησε λαϊκά τραγούδια μετά τον πόλεμο. Ο Πολυμέρης συνεργάστηκε με τα διασημότερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού: με τον Αττίκ, τον Γιάννη Βέλα και τον Νίκο Γούναρη που επέδρασαν έντονα στην μετέπειτα πορεία του, αλλά και με τον Βαμβακάρη, τον Παπαϊωάννου, τον Παγιουμτζή, τον Τσιτσάνη, τον Χιώτη.

Συνεργάστηκε επίσης με τη Ρένα Βλαχοπούλου, τη Μάγια Μελάγια κι αργότερα με τη Μελίνα Μερκούρη, τον Τάσο Λειβαδίτη, τον Γιάννη Ρίτσο και τον Κώστα Βάρναλη. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 και για αρκετά χρόνια έζησε στην Αμερική. Ζει στο Παγκράτι και έχει δύο κόρες, τη Φανή και τη Μαρία.

Το 2004 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Άγκυρα η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Φώτης Πολυμέρης, Των Αναμνήσεων η Λιτανεία», μέσα από τις σελίδες του οποίου, ο αναγνώστης παρακολουθεί την πορεία ενός καλλιτέχνη που πρωταγωνίστησε πολλές δεκαετίες στον χώρο του, αλλά διαβάζει και για το πανόραμα μεγάλου μέρους της ελληνικής μουσικής του 20ου αιώνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου