ΠΥΡΟΒΟΛΑΚΗΣ ΜΑΝΟΣ

Ο Μάνος Πυροβολάκης γεννήθηκε στην Αθήνα από κρητικούς γονείς και σε μικρή ηλικία - μόλις 13 χρόνων - απέκτησε την πρώτη του επαφή με την κρητική λύρα με δάσκαλο τον Γεώργιο Βυζιριανάκη.

Τα ακούσματά του ποικίλουν μια και προέρχονται από ανθρώπους που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της κρητικής μουσικής. Σε ηλικία 18 ετών παράλληλα με την ενασχόλησή του με τη λύρα, αρχίζει και τις σπουδές του στο Ε.Μ.Π. (Τμήμα Ναυπηγών Μηχ/γων Μηχ/κων) και κάνει τις πρώτες του εμφανίσεις συμμετέχοντας στα παραδοσιακά μουσικά προγράμματα της σημερινής ΝΕΤ.

Το καλοκαίρι του 1992 συμμετέχει στο κουαρτέτο λύρας του Μάνου Μουντάκη. Τον Φεβρουάριο του 1993 λαμβάνει μέρος κατόπιν επιλογής στο Β' Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής και Τραγουδιού στο Θέατρο Παλλάς, ενώ το Νοέμβριο του 1994 εκπροσωπεί την Κρητική παράδοση στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Φολκλορικής Μουσικής (CIOFF) στην Ιαπωνία.

Τον Σεπτέμβριο του 1994 αναλαμβάνει τη μουσική επιμέλεια της παράστασης "Μάχη της Κρήτης" σε σκηνοθεσία του Θρασύβουλου και Γιάννη Τσουχλαράκη που καλύπτεται από την ΕΤ2 και εντάσσεται στα επιμορφωτικά προγράμματα της ΕΡΤ.

Το1995 και το 1996 προσκαλείται από την Ένωση Κρητών "Κνωσός" του Τορόντο για μια σειρά συναυλιών με αντικείμενο τη "Μάχη της Κρήτης". Το χειμώνα του 1997 εμφανίζεται με τον Δημήτρη Σκουλά, έχοντας και τη μουσική επιμέλεια για μια σειρά βραδιών στο μουσικό σπίτι "Δίαυλος", ενώ το ίδιο καλοκαίρι συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου για το κρητικό μέρος της τελετής έναρξης του 6ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου.

Στην προσπάθειά του ν' αποκτήσει μια γενικότερη γνώση της μουσικής και να έρθει σε επαφή με την μοντέρνα μουσική παρακολουθεί μαθήματα σύγχρονης αρμονίας με τον Μιχάλη Ροζάκη και κλασικής με τον Σπύρο Κλάψη στο Εθνικό Ωδείο απ' όπου παίρνει το πτυχίο του, καθώς και jazz αρμονίας στο Ωδείο Φίλιππου Νάκα.

Τον Σεπτέμβριο του 1998 κυκλοφορεί μαζί με τα Κινούμενα Σχέδια το πρώτο τους ομότιτλο album από την ΛΥΡΑ, με το οποίο αμέσως έδωσαν το ιδιαίτερο στίγμα τους, αφού χρησιμοποιούσαν πολλά είδη μουσικής ακροβατώντας μεταξύ της pop, rock αλλά και παραδοσιακού ήχου.

Τα Κινούμενα Σχέδια του Μάνου Πυροβολάκη, του Γιάννη Στίγκα, του Χρήστου Αβδελά και του Χρήστου Σούμκα δίνουν το στίγμα τους αλλά και πολλές συναυλίες σ' ολόκληρη την Ελλάδα, μεταφέροντας παντού τον πρωτότυπο ήχο τους.

Τον Σεπτέμβριο του 2000 κυκλοφορεί το δεύτερο album του Μάνου Πυροβολάκη & των Κινουμένων Σχεδίων, με τίτλο "Το Χαμόγελό σου" και το ομώνυμο τραγούδι χαρίζει μια διαχρονική επιτυχία στον Μάνο.Την ίδια χρονιά, ο Μάνος καλείται να εκπληρώσει την στρατιωτική του θητεία στην Αεροπορία, συμμετέχοντας στην Μπάντα κι έτσι δεν χάνει καθόλου την επαφή του με τη μουσική.

Παράλληλα με τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις βρίσκει χρόνο για συναυλίες αλλά και για συμμετοχές σε albums, όπως αυτό του Νίκου Πορτοκάλογλου για την ταινία "Μπραζιλέρο" στο οποίο παίζει βιολόλυρα στο "Τι λείπει" που ερμηνεύει η Ελευθερία Αρβανιτάκη.

Το χειμώνα του 2001 επιτέλους παίρνει το "χαρτί" απόλυσής του από τις τάξεις της Αεροπορίας και αμέσως ξεκινά εμφανίσεις στο club του Σταυρού του Νότου. Εκεί τον βλέπει η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Νίκος Ζιώγαλας οι οποίοι του προτείνουν να συμμετέχει στο σχήμα τους, κι έτσι ο Μάνος Πυροβολάκης με solo καριέρα πλέον κάνει εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα με το σχήμα του Νίκου Ζιώγαλα και της Αναστασίας Μουτσάτσου.

Το χειμώνα του 2003 - 2004 εμφανίζεται στη Μέδουσα μαζί με τον Νίκο Πορτοκάλογλου και αμέσως μετά στις παραστάσεις που έδωσε ο Νίκος στη Θεσσαλονίκη αλλά και στις συναυλίες σε ολόκληρη την Ελλάδα!

Πολύ σημαντική ήταν η συμμετοχή του στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, όπου ο Μάνος συνόδεψε με την βιολόλυρά του την Ελευθερία Αρβανιτάκη στο πασίγνωστο πλέον "Τι λείπει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου