ΧΑΛΚΙΑ ΓΙΩΤΑ


Η Γιώτα Χαλκιά αποφοίτησε από το Αττικό Ωδείο, όπου σπούδασε Βυζαντινή Μουσική και έλαβε πτυχίο με άριστα. Αξίζει να αναφερθεί, πως στα υποχρεωτικά μαθήματα αυτού του πτυχίου συμπεριλαμβάνονται η φωνητική, η ορθοφωνία και το solfege. Καθηγητές της ήταν μεγάλες μορφές του χώρου όπως Ι. Σίμος, Α. Παπαζαρής. Ι. Χριστόφιλος κ.α.

Η Γιώτα Χαλκιά είχε την τύχη όχι μόνο να κατάγεται από μουσική οικογένεια και να έχει γεννηθεί σε ένα νησί με μεγάλη καλλιτεχνική παράδοση, αλλά κυρίως να διαθέτει ένα σπάνιο, μουσικό ταλέντο στο οποίο, από τα παιδικά της χρόνια, είχε αποφασίσει να αφοσιωθεί. Οι γείτονες της, ακόμα θυμούνται να καμαρώνουν το κοριτσάκι που τραγουδούσε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αλλά και το σχολείο της, ως άριστη χορωδός, εκτελούσε τα σολιστικά μέρη. Ήταν επείσης μέλος στο παιδικό τμήμα του παραδοσιακού, χορευτικού συγκροτήματος « Ορφέας Λευκάδας ».

Σε ηλικία 12 ετών μετακομίζει με την οικογένεια της στην Πάτρα. Από εκεί ξεκίνησε την καριέρα της, αφού σε ηλικία 17 ετών πρωτοεμφανίζεται επαγγελματικά στο τραγούδι με τις παραδοσιακές ορχήστρες της περιοχής, όπου και φάνηκε αμέσως η επιτυχία που θα ακολουθούσε. Έτσι, η πορεία της Γ. Χαλκιά είναι συνεχώς ανοδική και οι συνεργασίες πολλές, με μεγάλα ονόματα του δημοτικού τραγουδιού.Αξίζει να αναφερθεί η συνεργασία της με τον κύριο Σ. Μπέλλο σε εκδηλώσεις τόσο στην Ελλάδα ( Πανηπειρωτική ), όσο και στο εξωτερικό ( σύλλογοι και κρατικοί φορείς ). Αξιόλογες συνεργασίες, εντός και εκτός Ελλάδος, έχουν πραγματοποιηθεί με τους: Α. Κιτσάκη, Τ. Καρναβά, Σ. Κάβουρα, Δ.Ζάχο, Γ.Κωνσταντίνου, Α. Κυρίτση, Μ.Χριστοδουλόπουλο, Α.Κώστα, Α.Δήμου, Κ. Μετζελόπουλο, Α. Κωσταντινόπουλο, Τ. Βέρρα, Σ. Κολλητήρη, Α. Κονιτοπούλου, Φ. Πυργάκη, Β. Χριστιά, Β. Χατζή. Επίσης, έχεις το ενεργητικό της σημαντικές συνεργασίες με εκπροσώπους του λαϊκού είδους όπως: Χ. Λαμπράκη, Κ. Καρουσάκη, Γ. Φλωρινιώτη, Γ. Βασιλείου, Γ. Κόρρο, Κ. Κόρρου, Λ. Ζέρβα, Δούκισσα, Σ. Σιδέρη.

Στο παρελθόν είχε συνεργαστεί κατ' επανάληψη με το μεγάλο δάσκαλο του παραδοσιακού τραγουδιού Α. Μόσχο σε εκπομπές παραδοσιακής μουσικής της ΕΤΙ. Εχει δώσει συνεντεύξεις σε πολλά τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοσταθμούς της Ελλάδος αλλά και του εξωτερικού όπως το δορυφορικό κανάλι « ΟΗΟΚ » στο Μόντρεαλ του Καναδά καθώς και στο κανάλι της Αστόρια των Η.Π.Α.

Έχει εκπροσωπήσει επάξια το δημοτικό τραγούδι σε όλη την Ελλάδα με συναυλίες και εκδηλώσεις φορέων όπως δήμοι, σύλλογοι κ.τ.λ. Ιδιαίτερη βαρύτητα έχει το γεγονός ότι έχει τιμήσει το όνομα της πατρίδας μας και έχει συμβάλλει ενεργά στη διάδοση και διατήρηση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής στον απόδημο ελληνισμό με συναυλίες στην Αυστραλία, Καναδά, Αμερική, Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία, κ.τ.λ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου