ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ ΣΠΥΡΟΣ


Γεννήθηκε το 1930. Ο πατέρας του, ήταν από την Κέρκυρα και η μητέρα του, από τη Σίφνο. Η οικογένεια του, αγωνίστηκε, για να έχουν τα απαραίτητα στη ζωή.

Όταν ο πατέρας του Σπύρου γύριζε από τη δουλειά μετά από το δείπνο, έπαιρνε την κιθάρα του κι έπαιζε. Τότε ο Σπύρος καθόταν δίπλα στον πατέρα του και τραγουδούσε μαζί του. με τον καιρό, ο πατέρας του παρατήρησε το οξύ ενδιαφέρον του παιδιού του για τη μουσική και άρχισε να τον διδάσκει να παίζει κιθάρα, αρχίζοντας έτσι την περιπέτεια του με τη μουσική.

Ο Σπύρος, άρχισε να εργάζεται κάνοντας οποιαδήποτε δουλειά μπορούσε να βρει, για να βοηθήσει τη μητέρα του και τα νεότερα αδέρφια του.
Η αγάπη του για τη μουσική ήταν τόσο δυνατή, ώστε σε ηλικία 18 ετών, σχηματίζει την πρώτη του ορχήστρα, η οποία αποτελείτο από μπουζούκι, κιθάρα, ακορντεόν, τύμπανα, μπάσο, και μια τραγουδίστρια. Η ορχήστρα του, έγινε γνωστή με το όνομα λαϊκή ορχήστρα.

Πέντε χρόνια αργότερα, ο Σπύρος άφησε αυτή την ορχήστρα και σχημάτισε το «Μπλε Τρίο» με δύο άλλους φίλους του μουσικούς. Το «Μπλε Τρίο» ήταν πολύ δημοφιλές εκείνη την εποχή κι έπαιζαν σε πολλές ταβέρνες στην Πλάκα, το τότε πολιτιστικό κέντρο των Αθηνών. Το 1958 ο Σπύρος άρχισε να εμφανίζεται κάθε βράδυ.

Αυτή την περίοδο το «Μπλε Τρίο» τραγουδούσε ακόμη καντάδες, επίσης έπαιζαν μουσική, επηρεασμένοι από την Λατινική Αμερική και την Ευρώπη.

Λίγο αργότερα, ο Σπύρος ηχογραφεί την πρώτη του σύνθεση με την RCA. Ήταν το ζεϊμπέκικο τραγούδι «Βογγάει ο Πόνος» το οποίο έγινε και μεγάλη επιτυχία, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Από τότε, άρχισε να εμφανίζεται στα νυχτερινά {Night Clubs}. Έγραψε πολλά άλλα τραγούδια, που έγιναν γνωστά .

To 1961 έγραψε και παρουσίασε στην ηθογραφική εταιρεία το τραγούδι «Ότι αρχίζει ωραίο» αλλά η εταιρεία αρνήθηκε να το ηχογραφήσει, λέγοντάς του, ότι δεν θα υπήρχε ζήτηση, γι’ αυτού του είδους τη μουσική.

Το τραγουδι αυτό, χρησιμοποιήθηκε και στο κινηματογραφικό έργο. ..«’Οτ«Σπύρος Σκορδίλης» Μπάμπης Τσετίνης, Χάρη Κλιν, Ρίτα ’Εως το 1967 οι συνθέσεις και ηχογραφήσεις του Σπύρου έγιναν πάρα πολύ αγαπητές και γνωστές. ’Εγραψε,«« Του Μπουζουκιου μου το Μινόρε»» ««Το Μίνι, Μίνι το Μινάκι σου»» και ακόμη το δημοφιλή της αγαπημένης του ποδοσφαιρικής ομάδας, του ««Ολυμπιακού»».

Ο Σπύρος Σκορδίλης, παντρεύτηκε τη Λένα Νταϊνα, τραγουδίστρια, η οποία με το στυλ της, συμπλήρωνε τις καλλιτεχνικές εκτελέσεις του Σπύρου.

Ο Σπύρος όχι μόνο γράφει, ηχογραφεί και παίζει τη μουσική του, αλλά είναι ένας εμπνευστής και αφοσιωμένος δάσκαλος στη πολιτιστική παροικία του Τάρπον Σπρίνγκς Φλώριδας, στην καινούρια του πόλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου