ΜΟΥΣΧΟΥΡΗ ΝΑΝΑ

Γεννήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1934 στα Χανιά. Η οικογένεια της Μούσχουρη ζούσε στα Χανιά, όπου ο πατέρας της, Κωνσταντίνος, εργαζόταν ως μηχανικός προβολής ταινιών σε έναν τοπικό κινηματογράφο. Η μητέρα της, Αλίκη ήταν από τις Σινιές της Κέρκυρας και εργαζόταν επίσης στον ίδιο κινηματογράφο.

Όταν η Νάνα ήταν τριών χρονών, μετακόμισαν στην Αθήνα. Τα χρόνια ήταν δύσκολα και η οικογένεια της δούλευε πολύ σκληρά για να πάνε η Νάνα και η μεγαλύτερη αδελφή της, η Τζένη, στο Ωδείο Αθηνών. Η Νάνα δεν άργησε να δείξει το μουσικό της ταλέντο. Στον πόλεμο ο πατέρας της πήρε μέρος στην αντιναζιστική αντίσταση στην Αθήνα.


Η καριέρα της ξεκίνησε με τον Μάνο Χατζιδάκι. Στη δισκογραφία μπήκε το 1958. Έχει τραγουδήσει και ηχογραφήσει τραγούδια σχεδόν σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και έχει πάρει 300 χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

Το 1994 εξελέγη ευρωβουλευτής και το 1993 ορίστηκε Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Unicef.

Ενδεικτικά αναφέρονται κάποιοι τίτλοι της μεγάλης δισκογραφίας της: Ελλάς η Χώρα των Ονείρων, Η Νάνα Μούσχουρη Τραγουδά Μάνο Χατζιδάκι, Οι Μεγάλες Επιτυχίες της Ν.Μούσχουρη, The Voice of Greece, Mes plus belles chansons Grecques, Βραβευμένα τραγούδια, Recital 70, Α l΄ Olympia, Dans le Soleil et Dans le Vent, Σπίτι μου Σπιτάκι μου, Επιτάφιος, Ωδείο Ηρώδου Αττικού, Η ενδεκάτη εντολή, Gospel, Classical, Οι Μύθοι μιας Γυναίκας, Love me Tender, Never on Sunday, Kάπου Υπάρχει η Αγάπη μου (1958-87), Hollywood: Great Songs From Great Movies.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου