ΞΕΝΑΚΗ ΠΕΝΥ

Η Πένυ γεννήθηκε και ζει στον Πειραιά. Σε ηλικία16 ετών ξεκίνησε μαθήματα κλασσικού τραγουδιού με την κυρία Πόπη Πετριόλη, και αργότερα στο Εθνικό Ωδείο με την κυρία Καίτη Παπαλεξοπούλου.

Το 1985 ο Γιώργος Χατζηνάσιος και ο Γιάννης Σπανός παρουσιάζουν την παράσταση "δυο πιάνα - δυο συνθέτες", με κύριες φωνές την Πένυ και τον Διονύση Θεοδόση έκαναν τις περίφημες επιτυχίες του "Michel,όπου ηχογραφήθηκε και σε δίσκο.

Ξεκίνησε να τραγουδά επαγγελματικά το 1981 όταν την ανακάλυψε ο Μίμης Πλέσσας. Βούτηξε κυριολεκτικά "στα βαθειά", καθώς η πρώτη της εμφάνιση ήταν στην επέτειο των 30 χρόνων του Μίμη Πλέσσα στο θέατρο Λυκαβητού, μεταξύ όλων των ιερών τεράτων της εποχής.

Το 1981 πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο Λυκαβηττού με τον Μίμη Πλέσσα.

Την ίδια χρονιά έλαβε μέρος στους Μουσικούς Αγώνες Κέρκυρας υπό την διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι.

Από τότε έχει πληθωρική παρουσία στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι με συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσωπική δισκογραφία και συνεργασίες με τους πιο αξιόλογους συνθέτες και ερμηνευτές του χώρου (Γιάννης Σπανός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Ηλίας Ανδριόπουλος, Μάριος Τόκας, Γιώργος Μαρίνος, Κώστας Χατζής, Γιώργος Παπαστεφάνου, Στέφανος Κορκολής).

Το 1999 με την εισβολή του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβία, συμμετείχε στην πρωτοβουλία καλλιτεχνών και διανοουμένων «1η Μάρτη» που επισκέφτηκε το Βελιγράδι με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας. Μαζί με την Τάνια Τσανακλίδου τραγούδησαν σε ανοιχτή συναυλία εν μέσω βομβαρδισμών σε συμπαράσταση στον Σέρβικο λαό.

Με τον Μίμη Πλέσσα εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Μάιος 2000 και Νοέμβριος 2002), στο Ηρώδειο (Μάιος 2002), στο θέατρο Tchaikovski στην Μόσχα (Ιούνιος 2003).

Τον Νοέμβριο του 2001 δίνει προσωπική συναυλία στο Mann Auditorium του Τέλ Αβίβ και τον Ιούνιο του 2003 συμμετέχει στο Φεστιβάλ Μαγιόρκας με το κουαρτέτο μπουζουκιών Rast.

Αναζητώντας έκφραση του πολυπολιτισμικού διαλόγου ξεκίνησε συνεργασία με τους Teni Turku, προοδευτικό συγκρότημα της Τουρκίας το καλοκαίρι του 2001. Εμφανίστηκε μαζί τους στην Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Άγκυρα (Αύγουστος 2001, Μάιος 2002), House of Art (Αθήνα Ιανουάριος 2005), Κομοτηνή (Σεπτέμβριος του 2005), Προύσα, Αττάλεια, Ταρσό, Άδανα (Σεπτέμβριος 2005), Ξάνθη (Φλεβάρης 2006) και Άγκυρα (Μάιος 2006).

Η Πένυ συμμετείχε σε πολλούς δίσκους των συνεργατών της.

Η "Επιφυλακή" το 1989 σε μουσική του Γιάννη Σπανού, το "Με μια Ομπρέλα Τρύπια" το 1995 σε μουσική Γιώργου Χατζηνάσιου, Γιάννη Σπανού και Νένας Βενετσάνου, και το CD «Πένυ Ξενάκη» που κυκλοφορεί το 2006 με νέους δημιουργούς αποτελούν την προσωπική της σφραγίδα στην δισκογραφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου