ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ

Τα Ξύλινα Σπαθιά ήταν ένα από τα δημοφιλέστερα ροκ συγκρότηματα της Ελλάδας.

Οι Παύλος Παυλίδης, Βασίλης Γκουνταρούλης, Σταύρος Ρωσσόπουλος, Πάνος Τόλιος και Χρήστος Τσαπράζης σχηματίζουν το 1993 στην Θεσσαλονίκη τα Ξύλινα Σπαθιά. Την ίδια χρονιά ηχογραφούν το πρώτο τους άλμπουμ στην ανεξάρτητη Ano Kato Records της Θεσσαλονίκης με τίτλο Ξεσσαλονίκη.

Το 1995 ηχογραφούν το δίσκο Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου στην εταιρεία Virgin. Ο δίσκος αποσύρεται γιατί το συγκρότημα έχει μία δικαστική διαμάχη με την παλαιά εταιρία του. Το Νοέμβριο δικαιώνονται από το δικαστήριο και ο δίσκος ξανακυκλοφορεί.

Το 1996 το δεύτερο άλμπουμ τους γίνεται χρυσό.

Το 1997 ηχογραφούν την τρίτη δουλειά τους, Μια Ματιά Σα Βροχή. Στις 9 Δεκεμβρίου, έπειτα από πρόσκληση του MTV δίνουν μία συναυλία στο HQ club του Λονδίνου με τον Τάκη Καννέλο των Mode Plagal να έχει πάρει τη θέση του Πάνου Τόλιου στη ντραμς.

Το 1998 ο Τάκης Καννέλος αποχωρεί και τη θέση του παίρνει ο Γιάννης Μήτσης. Το Πέρα Από Τις Πόλεις Της Ασφάλτου γίνεται πλατινένιο ενώ το Μια Ματιά Σα Βροχή χρυσό. Τον Ιούλιο εμφανίζονται στο Rockwave Festival '98. Το Σεπτέμβρη, βρίσκονται στο Ολυμπιακό Στάδιο, support συγκρότημα των The Rolling Stones.

Το 2000 ο πληκτράς και ένας από τους βασικούς συνθέτες του σχήματος Βασίλης Γκουνταρούλης κυκλοφορεί τον πρώτο προσωπικό του δίσκο "Μιά βόλτα" από την Virgin.

Μετά τη διάλυση του συγκροτήματος, το 2005 ο Παύλος Παυλίδης κυκλοφορεί το δίσκο Αφού Λοιπόν Ξεχάστηκα στην εταιρεία PLUS REC.

Τον Απρίλιο του 2005 ο Βασίλης Γκουνταρούλης, κυκλοφορεί τον δεύτερο προσωπικό του δίσκο "Φωτιά βάζω στην πόλη μου" από εταιρία που συνέστησε ο ίδιος, την Ώτα ρέκορτνς.

Ο Παύλος Παυλίδης και οι B-Movies (το σχήμα του) παίζουν συναυλίες από το 2004.

Ο Βασίλης Γκουνταρούλης με το δικό του σχήμα παίζουν συναυλίες από τον Ιούνιο του 2005.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου