ΠΑΠΑΖΟΓΛΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗΣ


Διακεκριμένος λαϊκός μουσικός και τραγουδοποιός, από τους κορυφαίους προπολεμικούς ρεμπέτες. Εκτός των άλλων, κατατάσσεται και μεταξύ των ελαχίστων με χαρακτήρα ακέραιο και «απροσκύνητο».

Ήταν αδελφός του Μήτσου Αραπάκη. Έπαιζε σαντούρι, μαντολίνο, κιθάρα, πάντζο και βιολί. Την περίοδο 1919-20 έπαιζε στην «Εστουντιαντίνα Σμύρνης». Ήρθε στην Ελλάδα με την Καταστροφή του 1922 και εγκαταστάθηκε στην Κοκκινιά. Ηχογράφησε μόνο κατά την 3ετία 1933-36, γιατί στη συνέχεια συγκρούστηκε ανυποχώρητος με τη λογοκρισία της «4ης Αυγούστου» (με αφορμή το τραγούδι του «Μπατίρης», όταν στους στίχους «Πάσχω να βρω την τύχη μου για να την αρωτήσω, αν έχω το δικαίωμα ελεύθερος να ζήσω», οι μεν λογοκριτές πρότειναν να αντικατασταθεί το «ελεύθερος» με το «χαρούμενος», ο δε δημιουργός τους απάντησε ότι χαρούμενος είναι μόνον ο ελεύθερος!...).

Έφερε το ψευδώνυμο "Αγγούρης" και έγραφε σε παρτιτούρα με νότες (κληρονομιά της μουσικής παιδείας του στην «Εστουντιαντίνα»). Έγραψε: "Κάτω στα λεμονάδικα", "Οι Λαχανάδες" ("Κυρ Αστυνόμε μη βαράς": 1933), «Αργιλές» (1933), «Αν ήμουν άντρας» (1933), "Πέντε χρόνια δικασμένος", "Βάλε με στην αγκαλιά σου", "Ο ξέμαγκας" (1935)
ρε κουτσαβάκι", "Του δρόμου το παιδί", "Μπαμπέσα" "Ο λαθρέμπορας" (αργότερα το οικειοποιήθηκε ο Β. Βασιλειάδης με τίτλο "`Aντε για δυο μάτια"), «Ο Νικοκλάκιας», "Γερομάγκας", «Μου λένε πως μου φαίνεται» (1936), «Σαν εγύριζα απ’ την Πύλο» (1936), «Θα το λύσω» (ή «Το αίνιγμα», 1936), «Της το βγάλανε» και αρκετά άλλα που τα κυκλοφόρησαν διάφοροι «λαϊκοί βάρδοι» επ’ ονόματί τους.

Από τους δίσκους LP που αναβιώνουν τις παλιές ηχογραφήσεις του σημειώνουμε: "Βαγγέλης Παπάζογλου" (1982), "Τα παλιά είναι καινούργια" (1984), "Το σμυρνέικο τραγούδι στην Ελλάδα" (1993, ανατύπωση του "Βαγγέλης Παπάζογλου"). Σύμφωνα με πληροφορίες του Γιώργου Λεκάκη ("Η Θεσσαλονίκη στο Ελληνικό τραγούδι", Εκδόσεις "συνέχεια", 1992) ήταν ο συνθέτης που θαύμαζε περισσότερο ο Τσιτσάνης, ο δε πολύπειρος Νίκος Αρμάος τον θεωρούσε ως "τον καλύτερο από όλους"

Πέθανε στην Κατοχή από στερήσεις και φυματίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου