Όλια Λαζαρίδου

Η Όλια Λαζαρίδου είναι Ελληνίδα ηθοποιός. Αποφοίτησε από την σχολή του Θεάτρου Τέχνης (Καρόλου Κουν).

Στο Θέατρο Τέχνης σαν ηθοποιός , έπαιξε σε τραγωδίες και στον Υπηρέτη δύο αφεντάδων του Γκολντόνι σε σκηνοθεσία Γ.Λαζανη. Έχει συνεργαστεί με την Έλλη Λαμπέτη στο έργο Φιλουμένα Μαρτουράνο σε σκηνοθεσία Μ. Μπολονινι. Με το θίασο Τζένης Καρέζη - Κώστα Καζάκου στο έργο , Ποιός φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ σε σκηνοθεσία Ζυλ Ντασσέν , με τον οποίο την επόμενη χρόνια συνεργάστηκε ξανά στο Εθνικό Θέατρο στο έργο του Μπέρναρντ Σω, Το σπίτι του Σπαραγμού.

Το 1986 πήγε στη Γαλλία οπού παρακολούθησε μαθήματα στη σχολή του Α.Vitez.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς από τους νεώτερους σκηνοθέτες του Θεάτρου μας. Σε πρωταγωνιστικούς ρόλους , συνεργάστηκε με: Την Μάγια Λυμπεροπούλου στους Μικροαστούς του Γκόρκι. Τον Βίκτωρα Αρδίτη στο Γυάλινο κόσμο του Τενεσή Ουίλλιαμς. Τον Βασίλη Παπαβασιλείου στην Κλυταιμνήστρα του Α. Στάικου και Το Καινούργιο σπίτι του Γκολντόνι. Με τον Λευτέρη Βογιατζή στον Θείο Βάνια του Τσέχωφ και στο έργο Ρίττερ, Ντένε, Φος του Μπέρνχαρντ. Με τον Γιάννη Χουβαρδά στη Φαίδρα του Ρακίνα και τη Δωδέκατη νύχτα του Σαίξπηρ. 

Με τον Θόδωρο Τερζόπουλο στο Κουαρτέττο του Χάινερ Μύλλερ. Με τη Βασίλη Μαυρομάτη στον Κλήρο του μεσημεριού του Πωλ Κλωντέλ. Τον Δημήτρη Παπαϊωάννου στα Παραμύθια των αδελφών Γκριμμ. Με τον Γιάννη Κόκκο, στην παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου Ορέστεια. Στην Ευάδνη, μία παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη. 

Στη Φθινοπωρινή σονάτα του Μπέργκμαν , σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρομάτη. Στον Ερρίκο τον 4ο του Πιραντελλο, σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρικίου. Τζελσομίνα με το Θέατρο σε τροχόσπιτο στο φεστιβάλ Αθηνών. Μπλανς Ντυμπουά στο Λεωφορείον ο Πόθος σκηνοθεσία , Άντζελα Μπρούσκου και άλλα. Έχει πρωταγωνιστήσει σε δώδεκα ταινίες του νέου Ελληνικού Κινηματογράφου. Για τη συμμετοχή της σε αυτές έχει βραβευτεί τρεις φορές με το κρατικό βραβείο ερμηνείας, δύο πρώτου κι ένα δεύτερου γυναικείου ρόλου.

Στην τηλεόραση έχει παίξει μόνο τρεις φορές. Στις σειρές: Χαμενη ανοίξη, Ταξιμ και Προδοσία. Για τη συμμετοχή της σε αυτήν την τελευταία , βραβεύτηκε με βραβείο ερμηνείας τηλεόρασης πρώτου ρόλου.

Το 2007 κυκλοφόρησε μία ποιητική συλλογή με τίτλο «Η καρδιά και ο χωρίς καρδιά, Οι κυρίες του μυαλού».

Έχει σκηνοθετήσει δύο έργα: Το «Ξυπόλητοι στο πάρκο» στο Θέατρο Λαμπέτη και το «Άνοιξον» στο Μέγαρο Μουσικής.