Λυκούργος Καλλέργης

Ο Λυκούργος Καλλέργης του Σταύρου είναι Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και βουλευτής. Γεννήθηκε στο Χουμέρι Μυλοπόταμου Ρεθύμνου Κρήτης τον Μάρτιο του 1914. Μετοίκησε στην Αθήνα σε ηλικία 10 ετών. Έκανε σπουδές θεάτρου και πρωτοεμφανίστηκε στη Λαϊκή Σκηνή του Καρόλου Κουν το 1934 στο έργο Ερωφίλη του Χορτάτση.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και επί 10 χρόνια πρωταγωνιστής του Θεάτρου Τέχνης. Επίσης πρωταγωνιστικό στέλεχος σε διάφορους θιάσους του ελεύθερου θεάτρου της Αθήνας καθώς επίσης και επί 18 χρόνια πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου του οποίου και διατέλεσε καθηγητής της Δραματικής Σχολής.

 Ο Λ.Κ. εργάσθηκε ακόμη και ως σκηνοθέτης τόσο στο θέατρο όσο και στη τηλεόραση αλλά και ως πρωταγωνιστής στο κινηματογράφο και στη τηλεόραση. Έχει ερμηνεύσει σημαντικούς ρόλους τόσο του ελληνικού όσο και του διεθνούς δραματολογίου όπως Σαίξπηρ, Άντον Τσέχωφ, Ίψεν, Μαξίμ Γκόρκι, Πιραντέλο, Νικολάι Γκόγκολ κ.ά. Έχει επίσης κάνει αρκετές μεταφράσεις έργων των προηγουμένων καθώς και του Πρίσλεϊ.

Μετά τη μεταπολίτευση ασχολήθηκε με την πολιτική και το 1977 και εξελέγη Βουλευτής του ΚΚΕ στη Α΄ Περιφέρεια Αθηνών.

Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών που για μια 10ετία υπήρξε γενικός γραμματέας και για λίγο διάστημα Πρόεδρος. Επίσης υπήρξε Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος – Ακροάματος καθώς και Αντιπρόεδρος του Ταμείου Συντάξεως ηθοποιών.

Στο διεθνή χώρο είχε λάβει μέρος στα Συνέδρια για την Ειρήνη στη Φραγκφούρτη (1976) και τη Σόφια (1977). Στις 14 Μαΐου 2007 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο Λυκούργος Καλλέργης είχε παντρευτεί την ηθοποιό Μαρία Φωκά.