Γρηγόρης Βαλτινός

Ο Γρηγόρης Βαλτινός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από την οποία αποφοίτησε με άριστα. Παρακολούθησε επίσης, μαθήματα τραγουδιού και χορού.

 Ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία το 1980 και σαν νέος ηθοποιός συνεργάστηκε σχεδόν με όλους τους θιάσους των μεγάλων πρωταγωνιστών (Φέρτη-Μερκούρη, Bουγιουκλάκη, Καρέζη- Καζάκου, Αλεξανδράκη-Γαληνέα, Γκιωνάκη, Δανδουλάκη, Καλογεροπούλου, Ντενίση κ.α.) 

Έχει πρωταγωνιστήσει σε όλα τα είδη θεάτρου, από το αρχαίο δράμα (Σοφοκλής, Ευριπίδης, Αριστοφάνης) ως την κωμωδία, την πρόζα και την επιθεώρηση και έχει διακριθεί για την ερμηνεία του, τόσο στο κλασικό όσο και το σύγχρονο ρεπερτόριο: Ο΄Νηλ, Ουϊλλιαμς, Άλμπι, Μίλλερ, Σνίτσλερ, Αντρέγεφ, Τουργκένιεφ, Γκέρνι, Mάργκιουλις, Σάιμον, Κάουαρντ, Ψαθά, Σακελλάριο κ.α. 

Μεταξύ άλλων, έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως οι: Ζυλ Ντασσέν, Ανδρέας Βουτσινάς, Φρανκ Χόζερ, Κώστας Τσιάνος, Σταμάτης Φασουλής, Βασίλης Παπαβασιλείου, Ρότζερ Ουίλλιαμς, Γιώργος Θεοδοσιάδης, Διαγόρας Χρονόπουλος, Ντίνος Δημόπουλος, Σταύρος Τσακίρης.

Έχει πρωταγωνιστήσει επίσης σε μιούζικαλ ( «Ο βιολιστής στη στέγη», «Τσέχωφ- το μιούζικαλ»). Έχει τραγουδήσει τον ρόλο του Χριστού στην βυζαντινή όπερα του Γιάννη Μπουφίδη «Σταύρωση», η οποία κυκλοφορεί και στη δισκογραφία. Επίσης, τον ρόλο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου στο ορατόριο του Γιώργου Χατζηνάσιου «Η άλωσις της Πόλεως» και τον ομώνυμο ρόλο στο ορατόριο του Μίμη Πλέσσα «Κοσμάς ο Αιτωλός». Έχει τραγουδήσει στον δίσκο του Βασίλη Δημητρίου «Ο Μεγάλος Θυμός» από το ομώνυμο σήριαλ του Κώστα Κουτσομύτη στο οποίο ερμήνευε και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Άλλη μια δισκογραφική συμμετοχή έχει σε δίσκο του Μίκη Θεοδωράκη όπου τραγουδούν αποκλειστικά ηθοποιοί.

 Συμμετείχε ως αφηγητής σε μεγάλα μουσικά έργα, όπως «Άξιον Εστί» των Μίκη Θεοδωράκη-Οδυσσέα Ελύτη, «Λειτουργία του Ορφέα» των Γιάννη Μαρκόπουλου-Πάνου Θεοδωρίδη, «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε ποίηση Διονύσιου Σολωμού, «Ωδή στον Μέγα Αλέξανδρο» των Γιώργου Χατζηνάσιου- Γιώργου Παπακώστα, «Ελλάδα- Γέννηση και Αναγέννηση των Αιώνων» των Πασχάλη Τόνιου- Γιώργου Παπακώστα.

Έχει πρωταγωνιστήσει σε τηλεοπτικές σειρές, όπως: «Αστροφεγγιά», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Φάκελος Αμαζών», «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Πρόβα νυφικού», «Ο μεγάλος θυμός», «Τα παιδιά της Νιόβης», «Έρωτας» κ.α. Με την ερμηνεία του στον «Οιδίποδα Τύραννο»του Σοφοκλή, που παρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο, γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία και διεθνή προβολή, καθώς η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε το καλοκαίρι του 2000 στο Κολοσσαίο της Ρώμης, που άνοιξε με αυτή την ευκαιρία τις πύλες του ύστερα από 1500 χρόνια. Η ίδια παράσταση παίχτηκε στη Νέα Υόρκη και σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές.

Ο ίδιος, από το 1990 και μετά, έχει σκηνοθετήσει πολλές παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου. Το 2004 στα πλαίσια της Ολυμπιάδας σκηνοθετεί στη Ρωμαϊκή Αγορά ένα πολυθέαμα για την Ολυμπιακή εκεχειρία με τη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη, της Άλκηστης Πρωτοψάλτη και άλλων 100 καλλιτεχνών, σε μουσική Κώστα Γανωτή με τίτλο «Παύσατε Πυρ». Από τους πρόσφατους θεατρικούς του ρόλους ξεχωρίζει εκείνος του Τζώρτζ στο «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» του Ε. Άλμπι, έργο που σκηνοθέτησε και παρουσίασε στο θέατρο ΛΑΜΠΕΤΗ αλλά και σε περιοδεία. Για την ερμηνεία σε αυτό το έργο, τιμήθηκε με το βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου από το «Αθηνόραμα». Επίσης, οκτώ χρόνια μετά το πρώτο ανέβασμα του «Βιολιστή στη Στέγη» ξαναπαίζει τον «Τέβιε» στο Ηρώδειο και κατόπιν σε μία μεγάλη περιοδεία ανά την Ελλάδα.

Το 2006 τιμήθηκε με το βραβείο «ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΒΕΑΚΗΣ» για την ερμηνεία του στο παραπάνω Μιούζικαλ. Από το 2008 συνεργάζεται με την ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» καθώς και με άλλα σχήματα και συμμετέχει σε συναυλίες ως αφηγητής και τραγουδιστής.

 Το 2010 ανέβασε για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Βρετάνια , το κλασσικό αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ «Ψηλά απ’ τη Γέφυρα», όπου η παράσταση ανέβηκε και στην Θεσσαλονίκη, στο θέατρο Αριστοτέλειον.

 Το 2011 απέσπασε διθυραμβικές κριτικές με την εξαιρετικά επίκαιρη κωμωδία του Νηλ Σάιμον «Ο Φυλακισμένος της Διπλανής Πόρτας» που παίχτηκε σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη και ύστερα ακολούθησε περιοδεία σε 19 μεγάλες πόλεις της Ελλάδος.