Γιώργος Φούντας

Γεννήθηκε στο Μαυρολιθάρι Παρνασσίδας το 1924. Βγήκε στο στίβο της ζωής από πολύ μικρή ηλικία, όταν μοίραζε γάλα με το ποδήλατο του βοηθώντας το γαλατά πατέρα του και παράλληλα μελετούσε μεγάλους συγγραφείς και διάβαζε ποίηση! Ο θάνατος ενός φίλου του, στάθηκε η αφορμή για να εγκαταλείψει την οικογενειακή δουλειά και να στραφεί στην ηθοποιία.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών. Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1951 στο "Νυφιάτικο τραγούδι" του Νότη Περγιάλη. 

Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε για πρώτη φορά, το 1944, στην ταινία Τα Χειροκροτήματα (Αττίκ, Χόρν). Αφοσιώθηκε στον κινηματογράφο, και οι ταινίες του τον έκαναν αμέσως γνωστό και δημοφιλή, και τον καθιέρωσαν σαν έναν από τους πλέον δυναμικούς πρωταγωνιστές της ελληνικής οθόνης. 

Το '66 και '67 τιμήθηκε από το Κινηματογράφο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με βραβεία ερμηνείας για τους ρόλους του στις ταινίες Με τη λάμψη στα μάτια και Πυρετός στην άσφαλτο. 

Το 1975 εμφανίστηκε και στην τηλεόραση, στη σειρά "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" (Ιούδας - Παναγιώταρας) και ακολούθησε η "Γαλήνη". Θα τον θυμόμαστε πάντα στους ρόλους του στις ταινίες: Στέλλα ("Στέλλα, κρατάω μαχαίρι"), Το Κάθαρμα, Κραυγή και Πυρετός στην Άσφαλτο (και στις δύο στο ρόλο του αστυνόμου Μέρκου), Κόκκινα Φανάρια, Τρούμπα 67, Ο Πρόσφυγας κ.α. 

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Απεβίωσε στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν όπου νοσηλευόταν, στις 28 Νοεμβρίου 2010 σε ηλικία 86 ετών.